Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo

Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo

Pomaly niektoré z nás už začínajú dávať dokopy všetky recepty na vianočné zákusky, ktoré chcú tento rok upiecť. Klasikou sú medovníky, alebo ako ich mnohí voláme perníky, ktoré na tácke s vianočnými zákuskami nesmú chýbať. Viete však, čo je najväčšou vianočnou klasikou v mnohých slovenských domácnostiach, ktorá nesmie u nikoho z nás chýbať? 

Jednoznačne linecké pečivo s domácou marmeládou – to je dokonalá čajová pochúťka. Spomenúť môžeme aj snehové gule, ktoré si nájdu svojich obľúbencov. Ďalej sú to aj vanilkové rožteky, medvedie labky či plnené orechy. A podobných vianočných dobrôt je ešte mnoho. 

Máte ešte priestor na nejaký chutný a rýchly zákusok, respektíve maškrtu, na ktorej si dozaista pochutnajú malí i veľkí? Tak v tom prípade odporúčame upiecť aj tieto vianočné snehové pusinky, ktoré sú sladkou bodkou za vianočným šalátom a rybou. Pečenie snehových pusiniek nie je vôbec náročné, stačí sa držať jednoduchého postupu. Poďme na to!

Odporúčame: Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina

snehové pusinky

Zdroj: Shutterstock®

Na snehové pusinky potrebujeme:

  • 500 g krupicového cukru
  • 5 bielkov
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Krehké snehové pusinky – postup prípravy:

Do hrnca nalejeme vodu a dáme ju variť na sporák. Na hrniec si položíme vhodnú misku, do ktorej sme si dali bielky z vajíčok. Nad parou si vymiešame tuhy sneh, do ktorého postupne začneme vmiešavať cukor a následne aj citrónovú šťavu. Až budeme mať zmes na pusinky hotovú, stiahneme z pary a hmotu premiestnime do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou (ak nemáte, môžete si pomôcť aj igelitovým vrecúškom).

Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý budeme vytláčať pusinky z vrecka na zdobenie. Pusinky pečieme, respektíve necháme sušiť v rúre vyhratej na 120 °C. Najprv ich sušíme 15 minút, následne teplotu stiahneme na 50 °C a necháme sušiť ešte 10 až 15 minút.

Po vysušení necháme pusinky vychladnúť a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie!

TIP: Ak máte chuť ich vylepšiť, tak pokojne ich pofŕkajte roztopenou čokoládou. Pre farebné pusinky pridajte do zmesi potravinársku farbu.

Skúste aj snehové kokosové pusinky

Ingrediencie:

  • 4 vaječné bielky

  • 200 g práškového cukru
  • 160 g strúhaného kokosu
  • na ozdobu čokoláda na varenie

Postup: Vo väčšom hrnci si dáme zovrieť vodu a na vrch položíme menší hrniec. Takto nad parou šľaháme bielky s práškovým cukrom do hladkého snehu. Trvá to niekoľko minút, obvykle okolo 10 minút. Potom zľahka primiešame nastrúhaný kokos a vzniknutú snehovú hmotu dobre zmiešame.

Následne zmes naberáme lyžicou a na plechu s papierom na pečenie robíme kôpky. Rúru predhrejeme na asi 110 °C. Následne dáme pusinky sušiť do rúry asi na 20 minút. Čas pečenia sa môže trochu líšiť aj v závislosti od veľkosti pusiniek. Po upečení môžeme pokvapkať rozpustenou horkou čokoládou.

Ďalšie tipy na vianočné pečenie:

Článok aktualizovaný 6.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Mária Šimoniková 06.12.21 20:32

karma
-1.00

fantázia, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 07.12.21 07:05

ĽŠ
karma
100.00

Rady pripravujeme kokosovú verziu.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 07.12.21 07:52

MS
karma
118.00

Robievam ich každé Vianoce, skrášlia štedrovečerný stôl a potom ich manžel dojedá ku káve.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 07.12.21 09:28

KK
karma
105.00

to som ešte neskúšala, ale spolieham na moju sestru, tá ich robí fantastické

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.12.21 17:22

MM
karma
100.00

pečiem zo zvyšných bielkov alebo suchárky

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 08.12.21 01:47

karma
109.00

Ked mi zostanú bielky,robievam pusinky.Máme ich radi.

  • 0
Odpovedať

Lenka Falatová 09.12.21 09:34

LF
karma
-1.00

pusinky sú jedna z mála dobrôt, ktorú ako bezlepkáč môžem, takže určite budú na vianočnom stole

  • 0
Odpovedať

Martina Krišicová 09.12.21 14:09

MK
karma
-1.00

super,vyzertá to skvele,vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Helena Kyjakova 10.12.21 08:14

HK
karma
-1.00

Recept vyskúšam, vyzerajú výborne.

  • 0
Odpovedať

Andrea Szabová 15.12.23 10:23

AS
karma
-1.00

snehové pusinky mi pripomínajú moju babku a najlepšie boli keď trochu chytili hnedú farbu :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní