Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami

Domáce svadobné koláčiky s troma rôznymi plnkami
  • 18.04.2016
  • Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 18
  • 6

Nemali by chýbať na žiadnej svadbe! Nie nadarmo sa predsa volajú svadobné. Môžete si ich však upiecť aj inokedy a bez strachu i doma. Práca s kysnutým cestom je o niečo náročnejšia, ako s inými cestami, ale určite sa nie je čoho báť.

Treba však veľkú dávku trpezlivosti a, v tomto prípade, aj istej zručnosti. Upiecť svadobné koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku sa vám nemusí podariť na prvýkrát. Dôležité je nevzdať sa a skúšať to znovu.

Ponúkam vám recept na tie najúžasnejšie svadobné koláčiky, ktoré som kedy jedla. No treba poznamenať, že aj keď budete mať všetky tieto suroviny, to ešte nezaručí skvelý výsledok. Najdôležitejšie je nikam sa neponáhľať, lebo koláčiky potrebujú čas. Veľa času. Dá vám to dosť práce, a preto je dobré (ak už ich máte vyskúšané) upiecť ich z väčšej dávky. Po rozmrazení sú takmer ako čerstvé a zaručene zmiznú z taniera rýchlejšie, ako ťažké krémové zákusky.

Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom

Budeme potrebovať:

CESTO:

  • 250 g hladkej múky
  • 750 g polohrubej múky
  • 1 kopcovitá čajová lyžička soli
  • 4 žĺtky
  • 200 g masla
  • ¾ dcl oleja
  • 1 kocka droždia
  • mlieko podľa potreby (4 dcl na kvások) + ostatné dolievame
  • 150 g kryštálového cukru

PLNKY:

TVAROHOVÁ                                 ORECHOVÁ                              LEKVÁROVÁ

250 g jemného tvarohu                  Vlašské orechy                        Domáci slivkový lekvár

1 žĺtok                                          Voda                                       Voda

1 vanilkový cukor                          Kryštálový cukor                      Kryštálový cukor

Kryštálový cukor podľa chuti          2 lyžice rumu

Odporúčame prečítať: Nepečená jablková fitness torta

Postup:

1. Do osladeného teplého mlieka pomrvíme droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy vsypeme múku so soľou, pridáme roztopené maslo, olej, žĺtka a zalejeme vykysnutým kváskom. Prepracujeme najskôr ručne, potom aspoň 20 minút necháme pracovať robot. Kontrolujeme hustotu cesta - ak je potrebné, dolievame mlieko alebo prisýpame múku. Cesto je vypracované, ak sa oddeľuje od krajov misy.


2. Cesto ešte ručne premiesime v mise, posypeme ho trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Potom ho znovu ručne premiesime a necháme prikryté kysnúť ešte 40 minút. Po uplynutí času ho už preložíme na dosku, kde ho rozdelíme na viacero bochníkov a tie necháme kysnúť aspoň 15 minút.

svadobné koláčiky, domáce koláčiky, kysnuté cesto, tvarohové koláčiky, lekvárové koláčiky, orechové koláčiky

Zdroj: Shutterstock®

3. Bochník rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujeme kruhové tvary. Pripravíme si jednotlivé náplne.

TVAROHOVÁ: Tvaroh zmiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom a primiešame žĺtok. Do tejto plnky môžeme pridať hrozienka, ktoré necháme napučať v horúcej vode.

ORECHOVÁ: Vlašské orechy pomelieme, zalejeme vriacou vodou, pridáme rum a osladíme. Množstvo vody závisí od hustoty zmesi. Nemôže byť príliš hustá, ale ani riedka.

LEKVÁROVÁ: Domáci slivkový lekvár zriedime prevretou vodou a podľa chuti osladíme. Ak máme kupovaný, ten väčšinou nie je potrebné sladiť.

Odporúčame prečítať: Vyrobte si skvelý írsky likér BAILEYS

svadobné koláčiky, domáce koláčiky, kysnuté cesto, tvarohové koláčiky, lekvárové koláčiky, orechové koláčiky

Zdroj: Shutterstock®

4. Tvarohové a lekvárové koláčiky zamotávame rovnakým spôsobom – do tvaru guľky. Aby sme ich po upečení rozoznali, lekvárové posypeme zrniečkami maku. Orechové koláčiky motáme do tvaru valčeka.

svadobné koláčiky, domáce koláčiky, kysnuté cesto, tvarohové koláčiky, lekvárové koláčiky, orechové koláčiky

Zdroj: Shutterstock®

5. Koláčiky ukladáme na vymastený plech, kde ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a posypeme posýpkou (tú pripravíme zmiešaním polohrubej múky, vanilkového cukru, kryštálového cukru, masla a žĺtka). Necháme chvíľku kysnúť na plechu. Pečieme v rúre vyhratej na 200°C približne 5-10 minút, ale je potrebné ich často kontrolovať, lebo môžu rýchlo zhorieť. Potom ich necháme vychladnúť a pochutnávame si na nich ako na svadbe. 

svadobné koláčiky, domáce koláčiky, kysnuté cesto, tvarohové koláčiky, lekvárové koláčiky, orechové koláčiky

Zdroj: Shutterstock®

Verím, že si niekedy nájdete čas a tento recept vyskúšate. Nie je síce rýchly, ani úplne jednoduchý, ale chuť domácich svadobných koláčikov je naozaj nezabudnuteľná.

Dobrú chuť!

svadobné koláčiky, domáce koláčiky, kysnuté cesto, tvarohové koláčiky, lekvárové koláčiky, orechové koláčiky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 18
  • 6
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Kelemenová 18.04.16 07:42

SK
karma
86.00

My ich voláme moravské koláče..... a pečieme ich veľmi často, sú výborné..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.04.16 08:17

SK
karma
119.00

vyzeraju velmi chutne a pekne

  • 0
Odpovedať

Julius Nagy 18.04.16 18:40

JN
karma
94.00

Moja svokra ich robi na jednotku

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 18.04.16 19:30

MZ
karma
92.00

vyzerajú božsky... také jednohubky, mňam

  • -1
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 10:29

MZ
karma
-1.00

Robievame ich nie len na svadbu a sú super :)

  • 0
Odpovedať

Ludmila Hepalová 19.04.18 14:40

LH
karma
-1.00

Kolko plechov vyjde z tejto davky?

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pre ženy

Reálne ženy na internete: Ako vyzerajú ženy na Instagrame a aká je realita?

  • 48
  • 7
  • 24.09.2020
Voľný čas

Gingerbread Latte: Chuť Vianoc v limitovanej ponuke Starbucks

  • 11
  • 3
  • 10.11.2020
Pre ženy

Čo si muži všímajú na ženách ako prvé? Sú to prsia, zadok či oči?

  • 70
  • 3
  • 16.11.2020
TOPlist