Donutky bez lepku aj laktózy

Donutky bez lepku aj laktózy
  • 12.04.2016
  • Jarkapecie .sk

    • Zdieľaj:
  • 23
  • 8

Tieto chutné donutky sme piekli na kurze bezlepkového pečenia a mali úspech. Piekla som ich už viackrát a vždy zmizli zo stola rýchlosťou svetla :)


Chutia aj bez polevy, ale čokoládová poleva im dodá slávnostný vzhľad a ešte lepšiu chuť – to mi čokoholici vieme  :)


Pečiem ich v silikónovej forme, sú to mini donutky. Páči sa mi, že nie sú vyprážané, nie sú mastné a nahradia nielen dezert, ale sú vhodné aj na desiatu do školy.


Múka z quinoy má dobré výživové hodnoty a je na vás či si donutky ochutíte škoricou a muškátovým orieškom, každý si pridá podľa chuti. Navyše sú hotové za chvíľku, takže môžete potešiť rodinku chtnými nedeľnými raňajkami.

Odporúčame prečítať: Recept na šťavnatý makový zákusok

Donutky bez lepku aj laktózy

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať na 22 malých donutiek:

  • 100g mletých mandlí
  • 55 g múky z quinoy
  • 50 g oleja alebo kokosového tuku
  • 50 g trstinového cukru (môžete použiť aj cukor kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
  • 3 vajcia
  • 1 malý zrelší banán cca. 100 g
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 čajovej lyžičky soli = štipka soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška

Postup:

  • Zmiešajte spolu všetky suché suroviny.
  • Vyšľahajte v mixéri vajíčka spolu s banánom. Pridajte ostatné mokré suroviny, dobre premiešajte.
  • Spojte suché a mokré suroviny a opäť ich dobre premiešajte, ale neprešľahajte.
  • Zmes je pomerne riedka, nie je to klasické cesto na donutky, ktoré sa dá vykrajovať a potom vysmážať v oleji. Táto bezlepková verzia je tekutejšia a pečie sa klasicky v rúre  a tak je aj ľahšia a zdravšia. Zmesou naplňte formu na donutky – môžete použiť vrecúško na zdobenie.

Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Zdravé recepy: Lahodné maslové croissanty bez lepku

Donutky bez lepku aj laktózy

Zdroj: Shutterstock®

Želáme vám dobrú chuť!

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk


    • Zdieľaj:
  • 23
  • 8
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Krátka 12.04.16 06:59

SK
karma
119.00

vyzeraju velmi dobre, detom sa urcite zavdacim

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 12.04.16 07:30

SK
karma
86.00

zatiaľ ich len kupujem mojej polovičke, už len kúpiť formu a možem vyskúšať doma receptík.... určite dostanú pochvalu

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 12.04.16 09:01

karma
93.00

vyzerajú dobre :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 12.04.16 15:12

MR
karma
113.00

sú nádherné a lákavé

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 12.04.16 19:03

MZ
karma
92.00

takéto "zdravšie" alternatívy rôznych koláčikov sú fajn, určite sa oplatí vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Julius Nagy 13.04.16 12:15

JN
karma
94.00

tot sú moje najoblúbenejšie, doteraz sme nemali doma na ne recept... teraz už receptík je, už len formu kúpiť, a šup s tým do trúby

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.05.16 21:10

JK
karma
100.00

Sladké nemusím no toto vyzerá chutne a zdavé

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 10:32

MZ
karma
-1.00

Jeej, vyzerajú naozaj chutne :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

Minerály a kryštály vo Feng Šuej: Aký je ich význam?

  • 47
  • 3
  • 31.10.2020
Zdravie

Neviditeľné, no bolestivé vyrážky v nose: Ako sa ich zbaviť?

  • 87
  • 5
  • 31.10.2020
Zdravie

VIDEO, ktoré odhalilo, prečo nosiť rúško: Už si ho viac nezabudneš!

  • 34
  • 3
  • 13.10.2020
TOPlist