Famózne čokoládové brownies

Famózne čokoládové brownies
  • 08.08.2016
  • Barbora Vizváryová

Milovníci čokolády určite veľmi dobre poznajú ďalšiu extračokoládovú špecialitu. Tento krát je ňou jemné, ale šťavnaté brownies, ktoré sa priam rozplýva na jazyku. Základom brownies je kvalitná čokoláda a maslo. V prípade, že ste použili čokoládu s nižším obsahom kakaa, je dobré, aby ste ho ešte doplnili, pretože v tomto dezerte musí byť skutočne cítiť.

Nie je to koláč, ktorého zjete celý tanier. Jeden kúsok vás bohato zasýti. Aj preto sa väčšinou pečie na malých plechoch a bežne sa krája na 9 alebo 12 kociek. Ak by ste si mysleli, že brownies je len jedno, nie je to tak. Existuje viacero druhov a žiaden nie je nepravý. Záleží to od toho, čo máte radšej.

Môžete si upiecť „koláčové“ brownies, ktoré bude viac nadýchané a suchšie. Pridáte viac múky a prášku do pečiva, uberiete čokolády a masla. Opakom je brownies, ktoré je skôr hutné a vnútri vlhké. Na povrchu má škrupinku, ale vôbec nie je suché. Do tohto ide málo múky, prášok do pečiva ani nemusíte dať a zvýšite podiel čokolády a masla.

My vám dnes ukážeme niečo medzi týmito dvomi druhmi, ide v podstate o tretí druh, ktorý sa bežne pripravuje. Brownies je skutočne „vlhké“, ale vďaka prášku do pečiva je jemné a trochu nadýchané.

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

Budeme potrebovať:

  • 300 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 250 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 80 g hladkej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 pl kakaa (podľa toho, aký podiel kakaa bol v čokoláde)
  • štipka soli

Postup:

1. Nad parou roztopíme čokoládu s maslom a pridáme cukor. Keď sa kryštáliky cukru roztopia, misku s čokoládovou zmesou zložíme z vodného kúpeľa a necháme trochu vychladnúť.

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

2. Zmes nemusí byť úplne studená, stačí, aby nebola horúca. Po jednom do nej primiešame vajíčka, ktoré by mali mať izbovú teplotu. Pridáme vanilkový extrakt a postupne prisypeme múčnu zmes (múku, kakao, prášok do pečiva a štipku soli). Aby sme v ceste nemali hrudky, je dobré zmes preosiať. Nie však z výšky, lebo nechceme mať cesto príliš nadýchané.

Odporúčame prečítať: Muffiny s prekvapením pre všetky zvedavé deti

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

3. Cesto vylejeme na menší plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160°C približne 25-30 minút. Mne to vždy trvá menej, ale každá rúra je iná, preto radšej koláč pozorujte. Kontrola špáradlom môže byť v tomto prípade trochu klamlivá, lebo my chceme, aby sa vnútro koláčiku „lepilo“. Ak je teda vrch už dostatočne upečený, brownies vytiahnite a nechajte vychladnúť.

Odporúčame prečítať: Recept: Tvarohovo karamelový dezert s banánom

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Brownies máme hotové! Je to v podstate veľmi rýchly a skvelý dezert. Môžete ho podávať s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s malinovým sorbetom. Kyslá chuť malín doplní horkú chuť tohto úžasného dezertu.

Dúfam, že ho vyskúšate, prajem dobrú chuť!

brownies, čokoládové brownies, čokoládový koláč, čokoláda

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Frnová 08.08.16 10:31

MF
karma
-1.00

brownies patria medzi našou rodinou TOP obľúbené koláčiky

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 08.08.16 17:10

IM
karma
100.00

v nedelu spravíme

  • 0
Odpovedať

Anna Majdáková 08.08.16 22:48

AM
karma
-1.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anna Kovanicova 09.08.16 14:02

AK
karma
-1.00

Mnam, vyzeraju super, zial, kvoli alergna BKM ich nemozem upiect.

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 10.08.16 12:55

LK
karma
100.00

cokoladkove... mnam!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní