Hrnčekový slivkový koláč: Skvelý je s posýpkou i bez nej

Hrnčekový slivkový koláč: Skvelý je s posýpkou i bez nej

Taká pálená slivka v tekutom stave poteší asi najmä chlapov, no ani my nemusíme týmto ovocím pohrdnúť. Ako správne gazdinky aj toto sezónne ovocie môžeme využiť pri varení či pečení. Ak chcete slivky zužitkovať, tak si pripravte slivkové čatní, ktoré sa hodí k mäsu i rybám. Alebo ich pridajte do koláča a vychutnajte si ho pri popoludňajšej kávičke.

Neskoré leto patrí tmavofialovému ovociu s dužinou vo vnútri, ktoré má zaujímavú chuť. Samozrejme, aj pri tomto ovocí platí, že existuje viacero rôznych druhov, ktoré sa líšia vzhľadom, no vo výsledku aj svojou chuťou. V čerstvom aj v sušenou stave majú čo ponúknuť aj nášmu telu. Slivky sú bohaté vlákninu, niektoré vitamíny skupiny B a taktiež aj na horčík či draslík.

Slivky naše babičky v prvom rade odporúčali pri zápche. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny podporujú trávenie a rovnako aj priechodnosť čriev. Slivky sú vďaka svojim obsiahnutým zložkám vhodné aj na posilnenie imunitného systému, tiež udržujú pokožku zdravú a chránia organizmus pred osteoporózou. Zvyšujú odolnosť tela proti stresu i stavom úzkosti. Sú prospešné, ale najmä chutné. Tak si poďte zamaškrtiť.

slivkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na slivkový koláč potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • ½ hrnčeka roztopeného masla (Hery alebo iného)
  • 2 vajíčka
  • prášok do pečiva
  • čerstvé odkôstkované slivky

Ako prvé si dáme roztopiť maslo, ktoré necháme vychladnúť. V miske si spolu premiešame všetky sypké ingrediencie, ku ktorým neskôr pridáme maslo a vajíčka. Hotové cesto vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný menší plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.

Medzitým si umyjeme slivky, odkôstkujeme a necháme ich vysušiť. Následne ich naukladáme na cesto vyliate v plechu. Takto pripravený koláč môžeme dať piecť do rúry alebo ho môžeme doladiť mrveničkou, teda posýpkou. Tú si pripravíme z hrubej múky, kryštálového cukru a masla v pomere 1:1:1. Mrveničkou posypeme vrch koláča a pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút.

Po dopečení necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame. Prajeme dobrú chuť! 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 02.09.21 11:25

KK
karma
105.00

robievam podobný, ale dávam iné ovocie, lebo ja slivky nemusím, vyskúšam aj tento s broskyňami alebo jablkami :)

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 07.09.21 15:10

karma
113.00

Tieto koláčiky a recepty sú naozaj vďačné, lebo sa dajú prispôsobiť svojim chuťovým pohárikom :) a namiesto sliviek sa dá použiť akékoľvek iné ovocie - pevne verím, že aj s broskyňami bude chutiť dokonalo :)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 02.09.21 18:15

MR
karma
109.00

slivkový na jeseň musí byť, robím s jogutroveho cesta s mrveničkou

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 02.09.21 21:34

MR
karma
104.00

je čas sliviek, vyskúšame

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.09.21 08:12

ĽŠ
karma
100.00

Výborný koláčik!

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 07.09.21 15:11

karma
113.00

Veru, súhlasím :)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 20.10.21 20:53

karma
100.00

Takýto kolacik milujem, ci už s posypkou, alebo aj bez nej.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní