Jahodové galetky z lístkového cesta: S vanilkovým krémom i zmrzlinou sú TOP

Jahodové galetky z lístkového cesta: S vanilkovým krémom i zmrzlinou sú TOP

Pomaly sa v obchodoch začínajú objavovať chutné šťavnaté jahody, ktoré by bola škoda len tak zjesť bohato posypané práškovým cukrom. Keďže milujeme sladké recepty z lístkového cesta, ale aj tie slané, tak tentokrát spojíme túto našu závislosť s jahodami a vytvoríme si spolu jahodové galetky, ktoré môžete poznať aj ako galettes.

Galettes alebo tartaletky z lístkového cesta s ovocnou zmesou sú dozaista gastronomickým orgazmom, ktorým nik nepohrdne. Ak nemáte práve po ruke jahody, tak ich pokojne vymeňte za čučoriedky, maliny alebo iné ovocie, ktoré vám v obchode padne do oka. Budú dokonalé tak či tak.

galetka s jahodami

Zdroj: Shutterstock®

Na jahodové galetky potrebujeme:

  • približne 2 kg jahôd
  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžičku kukuričného škrobu
  • 2 plátky lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • práškový cukor na posypanie
  • zmrzlinu, vanilkový puding, šľahačku, oriešky na dozdobenie

Postup:

  1. Rúru si predhrejte na 190 °C a 2 plechy vysteľte papierom na pečenie.
  2. Z jahôd odstráňte zelené stopky, umyte ich a nechajte vyschnúť. Následne si ich nakrájajte na menšie kúsky (buď na polovice, štvrtiny alebo na kocky) a v miske zmiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Ak máte po ruke vanilkovú esenciu alebo vanilkový struk, tak ho môžete pokojne pridať.
  3. Lístkové cesto si rozrolujte a predeľte na 4 obdĺžniky (poprípade aj viac, ak máte radšej menšie zákusky). Poprípade si môžete spraviť len jednu veľkú galetku, ktorú následne nakrájate na kúsky pri podávaní – je to na vás.
  4. Na každý kúsok pripraveného lístkového cesta rozdeľte pripravenú jahodovú zmes. Položte ju do stredu a okraje lístkového cesta preložte a vyformujte.
  5. Vajíčko si rozšľahajte v pohári a potrite ním okraje každej pripravenej galetky.
  6. Každú galetku bohato posypte práškovým cukrom (ak sú jahody príliš sladké, tak cukrom môžete šetriť) a dajte piecť do rúry na 25 až 30 minút alebo pečte dozlatista.
  7. Pred podávaním nechajte vychladnúť. Dozdobte šľahačkou, kopčekom zmrzliny, vanilkovým pudingom alebo bohato posypte podrvenými pistáciami či inými orieškami. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Daniela Bieliková 29.03.22 12:47

DB
karma
117.00

Galetky sú veľmi vďačné koláče, robím ich často, z lístkového cesta som ešte neskúšala, ale určite vyskúšam...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní