Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

Jednoduchý špaldový perník s brusnicami
  • 26.09.2016
  • Barbora Vizváryová

Nie vždy máme čas stráviť pri pečení hodiny. Niekedy potrebujeme tip na rýchly a jednoduchý koláč, ktorý však nebude úplne obyčajný a môžeme ho ponúknuť aj na nedeľný stôl. Práve taký je dnešný recept na špaldový perník. Na prvý pohľad úplne obyčajná vec, s ktorou by sme sa asi nechválili. Za týmto sa však oblizne nejeden hosť.

Perník je upečený čiastočne zo špaldovej múky, jeho vláčnosť a vlhkosť zaručí pridaný džem a čokoládová poleva. A nezabudnuteľnú chuť vytvoria aj brusnice, ktoré sa doň skvele hodia. Môžete použiť aj hrozienka alebo iné sušené ovocie, prípadne orechy.

Odporúčame prečítať: Jednoduché a rýchle kokosové pusinky

 Budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 200 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • 4 dcl mlieka
  • 1 dcl oleja
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 prášok do perníka
  • 2 PL kyslého džemu

Postup:

1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok a vyšľaháme s vajíčkami do peny. V inej mise zmiešame obe múky, škoricu, kakao, sódu a prášok do perníka. K vyšľahaným vajíčkam pridáme olej, rum a časť mlieka. Sypkú zmes pridávame postupne preosiatu cez sitko, aby v nej neboli hrudky.

špaldový perník s brusnicami, špaldový koláč, brusnicový koláč, brusnicový perník, zdravý perník

Zdroj: Shutterstock®

2. Keď minieme všetku sypkú zmes aj mlieko, pridáme džem (napríklad marhuľový) a premiešame metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach. Na záver do zmesi opatrne primiešame brusnice, ktoré sme predtým sparili horúcou vodou, aby trochu zmäkli. Perník pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 15-20 minút. Plech je v tomto prípade lepšie vymazať tukom a vysypať múkou, ale môžete použiť aj papier na pečenie.

Odporúčame prečítať: Maškrtíme zdravo: Špaldovo-jablkový koláč s hrozienkami a brusnicami

3. Po upečení perník potrieme zriedeným kyslým džemom, počkáme, kým úplne vychladne a natrieme ďalšou vrstvou džemu. Perník na koniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili z horúcej smotany na šľahanie a nalámanej čokolády – smotana čokoládu rozpustí a miešaním sa vytvorí hladká lesklá poleva.

špaldový perník s brusnicami, špaldový koláč, brusnicový koláč, brusnicový perník, zdravý perník

Zdroj: Shutterstock®

Polevu necháme stuhnúť a potom si už môžeme vychutnávať tento skvelý šťavnatý perník s brusnicami.

Želám vám dobrú chuť!

 

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 26.09.16 19:41

MZ
karma
92.00

takéto koláčiky sú fajn... rýchla príprava a chutný výsledok

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:36

JS
karma
-1.00

Tak toto zbožňujem

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:36

JS
karma
-1.00

je to výborné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:37

JS
karma
-1.00

výborné s mliekom

  • 0
Odpovedať

simona vician 03.01.17 10:03

SV
karma
100.00

u nas biela muka ani nie je, vsetky kolace robievam iba so spaldovej muky, ziadne miesanie s bielou a byvaju chutne a nadychane :) brusnice mam tiez doma, urcite vyskusam, mozno aj dnes :)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 15:37

JK
karma
100.00

Mňam hneď by som si dal ku káve

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní