Jesenná cukráreň: Sviatočný jablkový zákusok

Jesenná cukráreň: Sviatočný jablkový zákusok
  • 07.11.2016
  • Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 34
  • 11

Plody jesene môžeme naplno využívať nielen pri príprave obedov, ale aj koláčov a iných sladkých pokušení. Ak obľubujete jablká, dnešný recept je práve pre vás!

Prinášame vám tip na sviatočný jablkový zákusok, ktorý môžete pripraviť napríklad už túto nedeľu. Nie je to ten klasický jablkový koláč z krehkého cesta a jeho príprava tiež zaberie dosť času.

Hlavnou ingredienciou sú samozrejme jablká, no výnimočnosť tohto zákusku dopĺňa aj čokoládová poleva. Poďme sa do toho spoločne pustiť.

Odporúčame prečítať: Recept na Pečené jesenné jablká

 Budeme potrebovať:

CESTO

  • 4 vajíčka
  • 150 g hnedého cukru
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka soli

PLNKA

  • 1 kg očistených jabĺk
  • 350 ml vody
  • 4 PL hnedého cukru
  • 2 Zlaté klasy

POLEVA

  • 150 g horkej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 30 g masla

Postup:

1. Hnedý cukor rozomelieme na prášok, pridáme k nemu vajíčka a šľaháme, dokým nie je zmes hustá a napenená. Potom znížime otáčky a pridáme vanilkový extrakt, olej a mlieko. V inej mise zmiešame múky, prášok do pečiva, soľ a škoricu a po častiach prisýpame do vajíčkovej zmesi. Hotové cesto vylejeme do hlbšieho vymasteného plechu a pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút.

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč

Zdroj: Shutterstock®

2. Jablká očistíme – zbavíme ich jadrovníka a šupiek, pokrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme 2 dcl vody a cukor, občas premiešame. Hrniec prikryjeme a necháme za občasného miešania 10-15 minút dusiť. Keď sú jablká mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom na hladké pyré. V malej miske rozmiešame 1,5 dcl vody s dvomi Zlatými klasmi a prilejeme k jablkám. Miešame, dokým nevznikne hladka hustý krém. Necháme trochu vychladnúť.

Odporúčame prečítať: Jesenná kuchyňa: 3 skvelé recepty z hrozna

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč

Zdroj: Shutterstock®

3. Ak sa nám cesto pri pečení trochu stiahlo a nedotýka sa kraja plechu, z alobalu vytvoríme ako keby opornú stenu, aby nám jablkový krém nevytekal. Krém nemôžeme nechať chladnúť veľmi dlho, po chvíľke ho teda vylejeme na cesto, zarovnáme ku krajom a necháme vychladnúť.

Odporúčame prečítať: Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč

Zdroj: Shutterstock®

4. Polevu si pripravíme z tmavej čokolády a smotany na šľahanie. Čokoládu nakrájame na malé kúsky, dáme do misky a zalejeme smotanou. Zohrejeme v mikrovlnnej rúre a poriadne premiešame, pridáme maslo a znovu premiešame, až kým nedostaneme lesklú hustú polevu. Ak sa vám nedarí čokoládu rozpustiť, môžete použiť aj vodný kúpeľ. Necháme poriadne stuhnúť, najlepšie aspoň dve hodiny v chladničke.

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Dúfam, že ste to čakanie vydržali a už si pochutnávate na výbornom jablkovom zákusku. Jeho príprava je síce trošku časovo náročnejšia, ale tá delikátna chuť za to určite stojí.

Prajem vám dobrú chuť!

jablkový zákusok, jablkový koláč, nedeľný zákusok, sviatočný zákusok, jablkový rez, jesenný zákusok, jesenný koláč

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

    • Zdieľaj:
  • 34
  • 11
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Zuzana Beránková 07.11.16 07:31

ZB
karma
-1.00

vyzerá a iste chutí úžasne :-) ďakujeme za super tipy

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 07.11.16 08:57

karma
93.00

predvčerom som taký robila :) vynikajúci je

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 07.11.16 13:22

SK
karma
119.00

...podobný robievame už dlhé roky ale my najprv do hlbokého plechu, ktorý je vyložený alobalom dáme nastrúhané ochutené jablká, hneď na to vylejeme vymiešané cesto a dáme piecť. Po upečení a vychladnutí zákusok preklopíme priložením druhého plytkého plechu, alobal dáme dolu a polejeme čokoládovou polevou. Tento jablkový zákusok je u nás favorit číslo 1.

  • 1
Odpovedať

Nikuš Zelinková 07.11.16 19:01

NZ
karma
-1.00

Tak tento recept isto vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 09.11.16 16:44

MR
karma
113.00

jednoduchý a je fajn.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 12:51

MZ
karma
-1.00

Vyzerá naozaj lákavo :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:17

JS
karma
-1.00

parádny

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:17

JS
karma
-1.00

oskúšam

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:17

JS
karma
-1.00

výborný musí byť

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:46

AK
karma
117.00

jednoduchý a dobrý

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 03.01.17 19:10

AN
karma
-1.00

Vyzerá súper,určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Elektronika

TEST: Philips OneBlade na tvár aj telo — zastrihuje, tvaruje aj holí?

  • 105
  • 2
  • 27.08.2020
Pleťová kozmetika

TEST: Slamienkový rad od Olival – píling, pleťový krém a micelárny gél

  • 10
  • 6
  • 04.11.2020
Ostatné

TEST: Beauty Drink TRUVIVITY BY NUTRILITE™ OxiBeauty™ – ochrana pred oxidačným stresom?

  • 38
  • 7
  • 15.09.2020
TOPlist