Jesenný recept: Šťavnatý mrežovník s jablkami

Jesenný recept: Šťavnatý mrežovník s jablkami
  • 06.10.2017
  • Jarkapecie .sk

Krehké cesto voňajúce čerstvým roztopeným maslom, k tomu šťavnatá ovocná náplň, ale aj domáci džem či lekvár dokonale doplnia chute chrumkavého cestíčka v tomto neodolateľnom koláči.

Už vám tečú slinky? Tak si ich nenechajte zájsť a pripravte si s nami mrežovník s jablkami, ktorý dokonalo rozochveje vaše chuťové poháriky. 

Na cesto budete potrebovať:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 1 čl soli
  • 1 čl trstinového cukru
  • 200 g studeného tuhého masla
  • 80 ml studenej vody
  • 1/4 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 vajce


V mise na miesenie odvážte múku, pridajte soľ a cukor a premiešajte. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte k múčnej zmesi. Párkrát premiešajte maslo s múkou, aby sa vytvorili z masla malé hrášky obalené v múke. Nešľahajte cesto celkom dohladka. Do studenej vody pridajte prášok do pečiva a vajíčko a prešľahajte zmes vidličkou. Surové cesto vylejte do misy a veľmi krátko prešľahajte v kuchynskom robote, aby sa hmota spojila. Ak je hmota príliš suchá, pridajte ešte jednu lyžicu studenej vody, ak sa vám zdá lepkavá pridajte lyžicu múky. Moje cesto bolo hneď v poriadku, nelepilo sa na steny misy, ani sa nerozpadávalo. Cesto rozdeľte na dve časti (celá hmota váži cca 700 g), zabaľte ho do fólie a nechajte minimálne hodinu v chladničke. V mrazničke môžete cesto skladovať aj 2 týždne.

Pozri aj: Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň budete potrebovať:

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 250 ml jablkového džúsu


Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (alebo na malé kocky). 200 ml jablkového džúsu vlejte do hrnca a dajte variť. Do horúceho džúsu dajte jablká a povarte ich 3-5 minút. Miešajte opatrne a nenechajte jablká rozvariť. Uvarené jablká preložte na sito a šťavu si odložte.

V 50 ml jablkového džúsu rozmiešajte vanilkový puding, zmes pridajte k horúcej šťave a uvarte hustý puding . Ak máte veľmi kyslé jablká, môžete pridať trochu cukru. Horúci puding vylejte na jablká, jemne premiešajte, aby sa hmota spojila a nechajte vychladnúť.

Tortovú formu natrite maslom, jedno cesto vyvaľkajte na pečiacom papieri do kruhu a preneste ho do formy. Stiahnite papier, cesto pritlačte na steny formy a nechajte na vrchnom okraji cca 1 cm. Dno cesta popichajte vidličkou. Na dno som nasypala mletý mak, môžete dať orechy, vločky, strúhanku so škoricou – podľa zvyku a chutí. Na mak navrstvíte jablkovo-pudingovú zmes a povrch zarovnajte. Druhé cesto si rozvaľkajte natenko, tiež na papieri, a ostrým nožom (kolieskom) nakrájajte

na pásiky asi 1 cm široké. Pásy uložte na povrch plnky a poprekladajte ich ako mriežku. Okraje zarovnajte a postláčajte aby sa spojili s bokmi cesta. Pečte pri teplote 180°C asi 40 – 50 minút. Kontrolujte, či vám mriežka veľmi rýchlo nestmavla. Koláč nechajte vychladnúť. Chutí vynikajúco so zmrzlinou, alebo šľahačkou!

Odporúčame: Recept: Osviežujúce kanapky s broskyňou

koláč s jablkami

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

20 komentárov

Soňa Krátka 06.10.17 08:44

SK
karma
114.00

jablkové milujeme, teraz je ten správny čas

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.10.17 13:03

karma
108.00

Super vyskúšam,jabĺcok máme veľa..

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 06.10.17 13:14

karma
87.00

vyzerá super... asi ho aj cey víkend skúsime kedže nie je najpríjemnejšie počasie.. aspoň si spestríme deň

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.10.17 13:38

HZŠ
karma
102.00

Koláče z krehkého cesta milujeme, príležitostne ich pečiem. Tento je zo špaldovej múky, tak ho rozhodne vyskúšam. So špaldovom múkou mám dobre skúsenosti, nakoľko pečiem kváskový špaldový chlieb.

  • 0
Odpovedať

Dana Hajzušová 06.10.17 18:21

DH
karma
79.00

taký mám najradšej

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 06.10.17 18:42

MD
karma
132.00

Podobné robíme doma-samozrejme vo väčšom vydaní, lebo u nás sa to rýchlo rozchytá :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 07.10.17 18:39

MZ
karma
-1.00

Vyzerá úžasne :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 08.10.17 18:36

MM
karma
100.00

koláče z jablkami sú symbolom jesene

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.10.17 13:33

MC
karma
109.00

vypadá vynikajúco,rada by som ho ochutnala

  • 0
Odpovedať

Marcel Maňák 12.10.17 08:51

MM
karma
-1.00

Jablká môžem vždy a všade :)

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 13.10.17 23:27

TS
karma
107.00

Mrežovník robievame ale skôr so slivkovým, či marhuľovým lekvárom.

  • 0
Odpovedať

Angela Gavlasová 13.10.17 23:59

AG
karma
105.00

Podobný sa chystám robiť cez víkend.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 21.10.17 14:29

karma
74.00

koláčik vyzerá fantasticky

  • 0
Odpovedať

katarína Zigiňová 23.10.17 08:33

KZ
karma
-1.00

urcite vyskusam :)

  • 0
Odpovedať

monika potheova 23.10.17 14:48

MP
karma
-1.00

vyzerá krásne

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 25.10.17 11:24

MF
karma
106.00

šťavnaté ovocné koláčiky sú u nás najobľúbenejšie

  • 0
Odpovedať

Zuzana Gážiková 30.10.17 09:48

ZG
karma
-1.00

milujem všetko jablkové,mňam

  • 0
Odpovedať

Erika Podskubová 31.10.17 20:53

EP
karma
104.00

Takéto koláče môžem každý deň papať a neprejem sa ich

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.04.18 23:06

JK
karma
100.00

Je mňamkýýý robievam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.19 09:33

JK
karma
100.00

Skvelý koláč robievam roky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní