Krehký jablkový koláč so smotanou

Krehký jablkový koláč so smotanou
  • 05.10.2016
  • Jarkapecie .sk

Chrumkavé krehké koláče so šťavnatým ovocím veľmi rada pečiem a aj ochutnávam Cesto musí byť tenučké a ovocia riadna vrstva. Francúzsky jablkový koláč si vystačí len s krehkým cestom a plátkami jabĺk. V Nemecku a Rakúsku zas jablká prelejú so zmesou kyslej smotany a vajec.

Ďalší variant je jablkový koláč pod perinou – vrstvu jabĺk zakryjete tuhým bielkovým snehom a necháte ho zapiecť, alebo stačí, keď jablká posypete mrveničkou. V každej domácnosti sa nájde rodinný recept na jablkový koláč. Dnes vám prinášam recept, ktorý som najčastejšie pripravovala v Nemecku. Určite si ho upečte. Prekvapí vás lahodná kombinácia ovocia a smotany.

Odporúčame tiež: Jednoduchý a rýchly recept na Sladké jablkové mafiny

Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou

Zdroj: Shutterstock®

Krehké cesto:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • štipka soli
  • 100 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 60 g trstinového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva


Všetky suroviny dobre spracujte na hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút v chladničke.

Jablková plnka:

  • 3-4 jablká

Jablká ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky.

Odporúčame tiež: Recept na Slivkový točený koláč

Recept na Krehký jablkový koláč so smotanou

Zdroj: Shutterstock®

Smotanový krém:

  • 125 g kyslej pochúťkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 60 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 50 g mandľových plátkov
  • škorica


Do kyslej smotany vmiešajte cukor, vanilkový extrakt, rozšľahané vajcia a mandľové lupienky.

Dokončenie koláča:


Pripravené cesto rozvaľkajte na tenko a vložte do okrúhlej formy, aby ste mali okraj aspoň 2-3 cm. Dno cesta popichajte vidličkou a jemne posypte škoricou. Plátky jabĺk naukladajte husto na cesto v jednej vrstve. Jablká zalejte pripraveným smotanovým krémom. Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 45-50 minút. Nechajte mierne vychladnúť.

Odporúčame tiež: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Lenka Lapuniková 05.10.16 09:14

LL
karma
-1.00

Musím ho vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Mária Sedláková 05.10.16 13:54

MS
karma
73.00

jablkové koláče sú teraz na jeseň najlepšia voľba

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 05.10.16 20:26

IM
karma
100.00

vyskušame

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beranková 07.10.16 07:43

ZB
karma
-1.00

koláč z domácich jablk je v tomto období najlepšia maškrta :-)

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 08.10.16 11:34

karma
-1.00

Vyzerá super, hneď ho vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 13:10

MZ
karma
-1.00

Vyzerá lahodne :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:59

JS
karma
-1.00

vyzerá bombasticky

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:59

JS
karma
-1.00

jablká obľubujeme

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 01:00

JS
karma
-1.00

výborná kombinácia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní