Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou
  • 31.05.2017
  • Jarkapecie .sk

Jemný mandľový krém vyvažuje kyslastú chuť rebarbory a spolu s chrumkavým cestíčkom vytvára neodolateľný zákusok.

Mandľový krém (frangipane) môžete pripraviť aj s iným ovocím – marhule, čerešne, slivky a aj broskyne s ním chutia vynikajúco. Príprava je jednoduchá a koláčik ostáva zospodu chrumkavý a z vrchu krémový.

Príprava rebarbory:

Stonky rebarbory (4-5 kusov) očistite a pokrájajte na 5-6 cm dlhé kúsky. Ak máte hrubšie stonky, rozkrojte ich aj pozdĺžne. Rebarboru vložte do misky a zalejte ju grenadínou (sirup z granátových jabĺk) a nechajte ju marinovať. Rebarboru si pripravte 2 hodiny pred pečením.

Odporúčame prečítať: Recept na jednoduché a zdravé fruit roll-ups

Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 125 g trstinového cukru
  • 125 g masla (izbovej teploty)

Do preosiatej múky pridajte soľ, cukor, maslo a vajce.  Spracujte  (v robote to ide rýchlo). Cesto nespracúvajte dlho, len toľko, aby získalo konzistenciu maslového cesta. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť. Vychladené cesto rozvaľkajte a vložte do pripravenej formy, po celej ploche ho poprepichujte vidličkou. Ak treba, formu predtým vymažte maslom a posypte múkou. Takto pripravené cesto pečte pri teplote 180° C asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Rebarborovo - marcipánové tartaletky

Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Zdroj: Shutterstock®

Mandľový krém (frangipane):

  • 65 g masla izbovej teploty
  • 65 g trstinového cukru
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL smotany
  • kôra z jedného bio citróna
  • 1 PL hladkej špaldovej múky

Zmiešajte maslo s cukrom a vajcom do peny, pridajte mleté mandle, smotanu a strúhanú citrónovú kôru. Na záver vmiešajte lyžicu múky. Mandľový krém rozotrite na predpečený korpus a dajte ho piecť pri teplote 170° C asi 20 minút. Po 15 minútach pečenia môžete navrch dať alobal, aby krém veľmi nezhnedol. Marinovanú rebarboru na panvici zohrejte asi 10 minút, ale dávajte pozor, aby sa vám nerozvarila. Vyberte ju z marinády a nechajte vychladiť. Upečený koláč nechajte vychladiť a podávajte ho s marinovanou rebarborou.

Odporúčame prečítať: Recept: Linecké bez lepku

Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Frnová 31.05.17 06:45

MF
karma
106.00

milujem chuť a kyslosť rebarbory

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 14.08.17 09:52

karma
93.00

musím vyskúšať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní