Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou

Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou

Lávový koláč, lava cake či čokoládové suflé – za týmito názvami sa ukrýva lahodný zákusok, ktorý láka už na prvý pohľad, no po prvom ochutnaní je to hotová láska. Na vrchu jemne chrumkavý a vo vnútri roztekajúci sa – presne taký je čokoládový lávový koláč. Je to pochúťka pre všetkých tých, ktorí nikdy neodolajú čokoláde a jej famóznej chuti.

Aj keď sa možno zdá, že jeho príprava je komplikovaná, opak je pravdou. Potrebujete len pár základných ingrediencií a rázom máte hotový zákusok, ktorý poteší každého hosťa. Samozrejme, dôležité je odhadnúť dĺžku pečenia, aby sa z lávového koláča nestala bábovka, z ktorej žiadna „láva“ vytekať nebude. Poďte teda tento zákusok vyskúšať – ak sa vám podarí, tak vás zaručene budú nosiť doma na rukách, pretože je skutočne lahodný.

čokoládový lávový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na lávový koláč potrebujeme:

  • 200 g kvalitnej čokolády
  • 140 g masla
  • 4 vajíčka
  • 60 g špaldovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • ovocie a mätu na dozdobenie

Ako prvé si vymastíme formičky na lávové koláčiky. Najideálnejšie sú keramické, no ak máte doma silikónové, tak neváhajte použiť práve tie. Formičky vymastíme maslom – a to nielen dno, ale aj samotné okraje. Teraz sa pustíme do prípravy lávovej zmesi.

Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom. Po rozpustení dáme dole zo sporáka a za občasného miešania necháme trochu vychladnúť. V miske si ručne vyšľaháme vajíčka s cukrom. Do tejto zmesi následne pridáme roztopenú čokoládu a premiešame. Na záver do cesta vmiešame preosiatu múku.

Pripravené cesto nalejeme do vopred vymastených formičiek, preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Koláčiky pečieme 7 až 12 minút v závislosti od druhu rúry. Koláčiky však pozorne sledujte, aby sa vám úplne neprepiekli. V opačnom prípade nebudú vo vnútri „lávové,“ ale úplne prepečené. Po správnosti má byť vrch chrumkavý a vnútro „surové“. Koláčiky by teda mali byť hotové, keď sa odlepujú od stien formy.

Upečené lávové koláčiky necháme chvíľku postáť, potom ich opatrne vyklopíme z formy. Tadá, koláčiky môžeme konzumovať. Pred podávaním ich však nezabudnite posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť čerstvým ovocím, mätou či kopčekom zmrzliny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 05.11.21 11:34

KK
karma
105.00

vyzerá lákavo, ešte som ho neskúšala robiť

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.11.21 16:00

MR
karma
104.00

priznám sa, že ešte som ho nepiekla no určite ho vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Kačuriková 08.11.21 07:54

karma
113.00

Odporúčame skúsiť, len to netreba "prepísknuť" s pečení v rúre, aby sa z neho nestala bábovka. Ale ak sa podarí, tak jeho chuť stojí za to :) Tak držíme prsty, aby sa podaril ;)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.11.21 06:52

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.11.21 13:06

ZS
karma
100.00

Mali sme ho na stretku ,ale bol veeeľmi sladky.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 08.11.21 07:54

karma
113.00

Môžete pridať menej cukru, aby nebol veľmi sladký :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.11.21 14:07

karma
108.00

Fantázia,toto milujem!

  • 1
Odpovedať

Maria Pomšahárová 07.11.21 18:53

karma
-1.00

Musím vyskušat mnaaaaam

  • 1
Odpovedať

Michaela Vrbjarová 09.11.21 18:09

MV
karma
-1.00

Tento koláčik hneď zajtra skúšam :)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 11.11.21 12:10

ZJ
karma
-1.00

Na lávový koláčik sa chystám už dlho:), recept rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 11.11.21 19:16

MM
karma
107.00

Vyzerá veľmi dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní