Vždy, keď sa blížia narodeniny mojich dcér mám dilemu. Upiecť nejakú chutnú a peknú tortu? Riskovať na poslednú chvíľu či sa mi vydarí alebo nie? Kúpiť tortu v cukrárni alebo osloviť moju mamku s prosbou o pomoc? Keď boli dievčatá malé, často im tortu upiekla babka. Teraz, keď sú už staršie, chcú byť pri príprave a pečení torty. Preto v posledných rokoch skúšame piecť torty na vlastnú päsť. Pár dní pred narodeninami prezeráme rôzne recepty. Na oslavu svojich 10. narodenín si Mária vybrala sviežu makovú tortu s čerstvými jahodami a čučoriedkami. Výsledok bol pre nás prekvapením. Torta bola nielen chutná a svieža vďaka ovociu, ale zároveň to bola pastva pre oči. Starí rodičia sa oslavy nezúčastnili (pre situáciu s koronou), tak sme im kúsok torty poslali na ochutnávku v dózičke. Odozva bola: „ Je naozaj výborná!“ Tak to ma potešilo. Skúste si ju upiecť na nejakú slávnostnú príležitosť aj vy.
Odporúčame: Najdokonalejšie talianske nepečené tiramisu, po ktorom sa budeš oblizovať
Na tortu budeme potrebovať:
Na korpus:
- 6 ks vajec
- 6 PL trstinového cukru (alebo kryštálového)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 PL polohrubej múky
- 5 PL mletého maku
Na lahodný krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g bielej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
- 50 g práškového cukru
- štipka vanilkového cukru
Na potretie a ozdobu:
- malinový džem (ríbezľový)
- 300 – 400 g čerstvých čučoriedok
- 300 – 400 g čerstvých jahôd
- trochu celého maku
Bude ťa zaujímať
POSTUP
Korpus:
Bielka vyšľaháme s cukrom do hustého snehu. Primiešame žĺtka. Preosiatu múku a mletý mak zľahka na striedačku primiešavame vareškou. Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie. Ja som použila formu s priemerom 24 cm, môže byť aj 20 cm. Pečieme pri teplote 160°C cca 60 minút. Po upečení necháme vychladnúť, po cca 20 minútach dáme formu dole.
Krém:
Bielu čokoládu roztopíme v parnom kúpeli a necháme vychladnúť. Zmiešame ju spolu s mascarpone a vanilkovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Pozor, aby sme šľahačku neprešľahali. Potom primiešame ku mascarpone krému.
Korpus rozrežeme na polovicu a obe časti natrieme malinovým alebo ríbezľovým džemom. Spodnú časť natrieme vrstvou krému (cca 1 cm) a poukladáme polovičky jahôd a celé čučoriedky. Potrieme krémom tak, aby bolo ovocie zakryté. Na vrch položíme druhú polovicu korpusu natretú džemom. Celú tortu potrieme zvyšným krémom. Na vrch poukladáme celé aj rozrezané jahody a čučoriedky podľa vlastných predstáv. Okraje torty posypeme celým makom.
Pred krájaním odporúčam tortu nechať v chladničke aspoň 1 hod. Tortička má sviežu chuť.
Dobrú chuť!