Makovo-slivkový posúch

Makovo-slivkový posúch
  • 19.08.2015
  • Ema Tekelyová

    • Zdieľaj:
  • 2
  • 6

Robievala ho moja babka. Bol fantastický.

Každý rok, keď dozrievajú slivky, oprášim starý recept, vylepším pár ingrediencíí a obložím ho neskutočným množstvom ovocia a maku.

Pravidlo je totiž jasné – cesto je iba nositeľ a nehrá hlavnú úlohu. Šťavnaté slivky a čerstvo pomletý mak robia tento koláč koláčom. 

Suroviny na veľký plech veľkosti 40 x 35 cm

Na kysnuté cesto:

  • 2 žĺtka
  • kocka droždia (30 g)
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 400 g špaldovej polohrubej múky
  • 80 g trstinového hnedého cukru
  • mletá citrónová kôra
  • 80 g roztopeného masla

Na oblohu:

  • 250 g mletého maku
  • 100 g trstinového hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1,5 kg sliviek, alebo toľko, aby vystačilo na celý plech (do slivky nikdy nevidím, takže rátam s červavým odpadom)

Odporúčame vyskúšať aj: Zdravé recepty: CUKETOVO MRKVOVÉ KOCKY

makovo-slivkovy-kolac

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Na kysnuté cesto vymiešam v menšej miske vidličkou droždie s lyžicou cukru, tromi lyžicami vlažného mlieka a lyžicou múky. Prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste zdvojnásobiť objem. O desať minút by mal byť kvások hotový.

2. Vo vlažnom mlieku rozpustím maslo. Múku nasypem do veľkej misy, pridám žĺtka, citrónovú kôru, mlieko s maslom a nakysnuté droždie. Mixérom vyšlahám na hladké cesto. Keď sa bude odlepovať od formy, je dostatočne vymiešané. Trvá to asi 5 minút. Cesto vytvorí jednotnú vláčnu hmotu, ktorú posypem troškou múky, prikryjem utierkou a odložím na teplé miesto nakysnúť. Proces kysnutia trvá tak 45 minút až hodinu.

3. Zatiaľ čo cesto kysne, si umyjem slivky, očistím od prípadných červíkov, vykôstkujem a nakrájam na štvrtinky.

4. Potom si zomeliem mak a zmiešam s cukrom a škoricou.

5. Keď nakysnuté cesto zdvojnásobilo svoj pôvodný objem, vyklopím ho na plech vyložený papierom na pečenie, pomúčim ho a rukami rozťahám do strán. Malým valčekom (môžete použiť aj pohár alebo hrnček) ho rozvaľkám do strán tak, aby malo všade rovnomernú hrúbku.

6. Rúru predhrejem na 180 stupňov. Zatiaľ poukladám veľmi nahusto na cesto štvrťky sliviek – kožou dole – a posypem makovo-cukrovou posýpkou. Koláč dám piecť na približne 35 minút, kým cesto zospodu zľahka zhnedne.

Odporúčame vyskúšať aj: Skvelý recept na Čokoládovú roládu

Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na: www.sladkaema.com


    • Zdieľaj:
  • 2
  • 6
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 21.08.15 13:27

MZ
karma
92.00

klasika - mak a slivky niet nad takúto dobrotu

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 25.08.15 18:35

MR
karma
-1.00

na leto priam ako stvorený ovocný :)

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beranková 04.09.15 12:53

ZB
karma
-1.00

toto musím určite vyskúšať :-)vyzerá a iste chutí super a tiež je to zdravé :-)

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 05.09.15 17:30

VK
karma
109.00

vyzerá veľmi chutne, mak a slivky = dokonalá kombinácia

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 09.09.15 14:33

karma
93.00

ja nemám rada mak ale u nás doma by mal tento koláčik určite úspech

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.12.15 21:57

SK
karma
113.00

zasa jeden novy receptik do mojej kucharskej knihy.spaldova muka si u nas tiez nasla svoje miesteko

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vyhraj 4x SPLENDIDA BVLGARI Patchouli Tentation
SÚŤAŽE

Vyhraj 4x SPLENDIDA BVLGARI Patchouli Tentation

  • 169
  • 11
  • 02.02.2021
Vyhraj 4x pánsku toaletnú vodu AIGNER INITIAL
SÚŤAŽE

Vyhraj 4x pánsku toaletnú vodu AIGNER INITIAL

  • 76
  • 10
  • 12.03.2021
Vyhraj 3x dámsku orientálnu vôňu MONT BLANC SIGNATURE v hodnote 40 €
SÚŤAŽE

Vyhraj 3x dámsku orientálnu vôňu MONT BLANC SIGNATURE v hodnote 40 €

  • 108
  • 6
  • 25.02.2021
TOPlist