Mango sticky rice: Lepkavá pochúťka z Thajska aj u teba doma

Mango sticky rice: Lepkavá pochúťka z Thajska aj u teba doma

Ak ste niekedy navštívili Thajsko, tak nepochybujeme o tom, že ste určite ochutnali túto ich tradičnú pochúťku, ktorá sa čiastočne podobá na našu ryžu s mliekom (možno ju robíte aj vy doma). Keď sa mnohých, čo túto pochúťku ochutnali, opýtate, aká je, tak sa určite zhodnú v tom, že je to najlepší dezert, aký kedy jedli. Jeho sladko-slaná chuť v kombinácii so sladko-kyslým mangom je nezameniteľná.

Ak máte v zásobe mango, ktoré už potrebuje spotrebovať, tak si pripravte túto zaujímavú pochúťku, ktorá Thajsko preslávila (samozrejme, okrem iného).

thajský dezert sticky rice

Zdroj: Shutterstock®

Na mango sticky rice potrebujete (2 porcie):

  • 180 g ryže (sticky ryža, no môže byť aj sushi ryža)
  • 2 pandanové listy (nemusíte použiť)
  • 400 g kokosového mlieka
  • 50 g sladidla (palmový cukor, trstinový cukor,...)
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička ryžovej múky
  • 1 zrelé mango
  • sezamové semienka

Na prípravu tohto dezertu v Thajsku používajú predovšetkým špeciálnu lepkavú ryžu (sticky rice), ktorú zoženiete aj u nás, a to predovšetkým v ázijských obchodoch. Rovnako v nich nájdete aj palmový cukor či pandanové listy. Ak žiaden takýto obchod nemáte po blízku, tak tento dezert môžete vyskúšať pripraviť aj zo sushi ryže.

Ryžu si premyjeme, aby sme z nej odstránili všetok škrob. Pokojne ju premývajte dovtedy, kým nebude voda úplne čistá. Následne ju zalejte studenou vodou a nechajte namočené počas celej noci (minimálne 6 hodín). Ráno ryžu zlejte a dajte ju variť nad paru. Ak máte ryžovar, tak využite ten. Ak nemáte, tak do hrnca nalejte vodu, položte naň sitko (pozor, aby nebolo namočené vo vode) a ryžu parte cca 30 minút. Výsledkom by mala byť lepivá ryža – konzistenciou taká, aká je na tento dezert potrebná.

Medzitým si do hrnca nalejte kokosové mlieko – najlepšie je to z plechovky. Z vrchu odoberte smotanu a dajte si ju nabok. Do kokosového mlieka zamiešajte sladidlo podľa vlastného výberu a soľ. A pridajte do nej aj zviazané pandanové listy (ak nemáte, tak tento krok vynechajte). Omáčku zohrejte a nechajte zovrieť – miešajte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.

Ešte teplú omáčku zmiešajte s teplou ryžou. Vznikne vám lepivá kaša so zaujímavou chuťou. V extra hrnci si zohrejte odobranú kokosovú smotanu s ryžovou múkou. Zmes zohrejte, ale nenechajte ju vrieť. Vznikne vám hustejšia omáčka, ktorú použijete na poliatie hotového dezertu.

Nakrájajte si mango, na suchej panvici opražte sezamové semienka a vrhnite sa na servírovanie. Na tanier dajte kôpku lepkavej ryže, dozdobte mangom, posypte sezamovými semienkami a polejte kokosovou omáčkou. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

JAN KOMADA 29.04.21 12:51

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept no mám rád naše slovenské jedlá

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 29.04.21 14:21

KK
karma
105.00

bohužiaľ, ale mango mi nechutí, radšej si dám jablko

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 29.04.21 18:30

MM
karma
100.00

rodine by som sa týmto receptom nezavďačila

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 29.04.21 22:26

MR
karma
104.00

s exotického ovocia mám najradšej ananás a mango

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.04.21 17:51

ĽŠ
karma
100.00

Lákavý dezert, určite stojí za vyskúšanie!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 30.04.21 21:43

ZS
karma
100.00

Pre mňa je mango sladké, dráždi mi hrdlo

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 01.05.21 00:03

karma
109.00

Mango si kupujem často,mám ho rada,ale zjem ho let tak samotné.Rada by som toto jedlo ochutnala.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 14.11.21 13:52

JK
karma
100.00

Zaujímavý recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní