Udrela sezóna šťavnatých hrušiek a vy sa pýtate, čo s nimi? V tom prípade určite vyskúšajte nasledujúce dezerty z hrušiek, ktoré sú nielen zdravé, chuťovo vynikajúce, ale aj absolútne jednoduché a rýchle na prípravu. A ak by ste to náhodou nevedeli, pripomenieme vám aj to, prečo treba hrušky jesť čo najčastejšie, čo obsahujú a s čím všetkým vám vedia pomôcť. Zostaňte s nami!
Prečo jesť hrušky?
Hoci hruška vždy stála v tieni jablka, predsa len v skutočnosti za jablkom vôbec ničím nezaostáva. Vďaka vysokému obsahu vody, vitamínov, minerálov (draslík, sodík, meď, zinok, fosfor, vápnik), vlákniny a bielkovín, dokonalo prečisťuje črevá, odstraňuje zápchu, podporuje látkovú premenu, odstraňuje poruchy trávenia a v neposlednom rade detoxikuje organizmus. Okrem toho hrušky pomáhajú pri liečbe ochorení obličiek a močového ústrojenstva a majú priaznivý vplyv na krvotvorbu. Za zmienku tiež stojí, že hrušky pozitívne stimulujú náladu.
Otestuj: Tipy pri zbere jabĺk a hrušiek: Osvoj si tieto rady záhradkárov!
Deti ich zbožňujú
Veľkým benefitom hrušiek je, že obsahujú nemálo kyseliny listovej a tiež to, že napríklad deti oveľa radšej siahajú po hruškách, než po jablkách, pretože sú sladšie. Vždy sa však snažte konzumovať hrušky aj so šupkou, nakoľko je mimoriadne výživná. Ak čakáte návštevu, nakrájajte hrušky na plátky, pridajte rovnako na plátky nakrájaný plesňový syr, prípadne, ak si trúfate, pripravte im flambované hrušky a hostí tak zaručene ohúrite. Nielen hostí, ale aj svojich najbližších zároveň ohúrite rýchlymi, no zato vynikajúcimi hruškovými dezertami, ktoré sme pre vás vybrali. Nech sa páči – toto sú oni!
Bude ťa zaujímať
Hrušková pochúťka (aj) pre deti
Budete potrebovať: 4 sladké hrušky, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL medu
Hrušky dôkladne umyte, rozkrojte a odstráňte jadrovníky. Následne hrušky postrúhajte, pokvapkajte šťavou z citróna a polejte medom. Ako vidíte, zdravý a chutný dezert či večera, ktorú budú milovať aj vaše deti, je hotová raz dva.
Hrušková dobrota pre dospelých
Budete potrebovať: 4 hrušky, biely jogurt, vaječný koňak, posekané orechy, horkú čokoládu (nemusí byť)
Hrušky umyte, rozkrojte a odstráňte jadrovníky. Položte ich na tanier tak, že kúsok spodnej časti zrežete, aby na tanieri dobre stáli, „vydlabaným“ stredom navrch. Približne na minútu až dve ich dajte ohriať do mikrovlnky alebo rúry, aby mierne zmäkli. Nechajte mierne vychladnúť, stredy hrušiek naplňte bielym jogurtom, polejte vaječným koňakom a navrch nastrúhajte alebo posekajte horkú čokoládu a / alebo pridajte trochu posekaných orechov.
Ochutnaj: Toto ovocie s omladzujúcimi účinkami musíš ochutnať! Zisti, prečo!
Hrušková torta
Budete potrebovať: 5 hrušiek, 100 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 40 g roztopeného masla, 4 vajíčka, 1 PL kakaa, trochu prášku do pečiva, čokoládu na polevu (nemusí byť)
Hrušky starostlivo umyte, rozkrojte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na plátky. Vajíčka vyšľahajte spolu s cukrom, následne už len ručne primiešavajte preosiatu múku s trochou prášku do pečiva, kakaom a napokon aj roztopené maslo. Tortovú formu vymažte tukom a vysypte múkou, cesto do nej vlejte a navrch poukladajte plátky hrušiek. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C, približne 35 minút. Po vychladnutí môžete tortu poliať roztopenou čokoládou.
Priprav si: Recept na džem bez cukru? Tak tento musíš jednoznačne vyskúšať!