Medvedie labky od babičky: Vianočné pečivo plné nostalgie

Medvedie labky od babičky: Vianočné pečivo plné nostalgie

Každá gazdinka má svoje overené recepty, ktoré sa tradujú v rodine už nejakú tú generáciu. A popravde, aj keď naše kuchárske knihy sú plné najrozličnejších receptov z rôznych kútov sveta, vždy sa vraciame k overenej klasike, na ktorú nedáme dopustiť. Rovnako to je aj v prípade vianočných zákuskov. V niektorých sa robia moderné crinkles koláčiky (tzv. popraskané koláčiky), inde milujú žerbó rezy, kokosové pusinky, griláž, klasické šuhajdy a pod. No jednou klasikou klasík sú aj medvedie labky, ktoré by sme mohli zaradiť medzi jemné čajové pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Poďte si teda spolu s nami zaspomínať na svoje detstvo a upečte si tieto sviatky aj takéto klasické koláčiky.

Možno to bude znieť už ako nejaké klišé, ale aj v tomto prípade platí, že upiecť medvedie labky nie je žiadna veda. Recept je jednoduchý, takže nepochybujeme, že ich prípravu určite zvládnu aj začínajúce gazdinky.

Odporúčame: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

recept na medvedie labky

Zdroj: Shutterstock®

Na medvedie labky potrebujete:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • trochu citrónovej kôry
  • čokoládu na dozdobenie

Ako prvé si nakrájame maslo na kocky (najlepšie sa pracuje s maslom, ktoré má izbovú teplotu a je mäkké). Maslo pridáme do misky s múkou. Pridáme tiež vajíčko, cukor, zomleté orechy, citrónovú kôru a rovnako aj mletú škoricu. Z týchto surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút postáť.

Medzitým si pripravíme formičky, ktoré budeme napĺňať cestom. Cesto nikdy nevtláčame do mokrých formičiek. Rovnako platí, že formičky nie je potrebné ničím natierať – upečené medvedie labky z nich samé vypadnú.

Pripravené formičky teda zaplníme cestom a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 8 až 10 minút. Upečené labky hneď vyklopíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich namáčame v roztopenej čokoláde.

V prípade, že nemáte formičky na medvedie labky, tak môžete pomocou zdobiaceho vrecúška vytvoriť rôzne tvary na papieri na pečenie a dať ich upiecť. Tie následne môžete spojiť nejakým chutným lekvárom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Marika Michálková 21.12.20 12:14

MM
karma
107.00

Vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 21.12.20 14:04

ĽU
karma
100.00

vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.12.20 17:21

MM
karma
100.00

medvedie labky poznáme a robíme inak, ako na ilustračnej foto, zvlášť tie babičkine

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.12.20 06:35

ĽŠ
karma
100.00

Klasika, ktorú určite zvládnu aj začínajúce gazdinky.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 22.12.20 23:37

karma
109.00

Medvedie labky sú dalšie cukrovinky,ktoré v žiadnom prípade nesmú chýbať na vianočnom stole...mňamková klasika.

  • 0
Odpovedať

Mária Šimoniková 06.12.21 20:33

karma
-1.00

výborný recept dakujem

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 06.12.22 19:17

karma
-1.00

Robievam ich roky no sú tmavé a s formičky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní