Monkey bread alebo opičí koláč: Trhanec, ktorého základom je veľa škorice

Monkey bread alebo opičí koláč: Trhanec, ktorého základom je veľa škorice

Počuli ste už o zákusku, akým je opičí chlebík vo svete známy skôr pod názvom monkey bread? Banana bread pozná azda každý a rovnako aj také čokoládové brownies. Ale čo taký anglický trhanec, ktorý má výraznú škoricovú chuť, ktorá by sa dala prirovnať ku klasickým kysnutým osím hniezdam?

Síce pôvod názvu nie je úplne známy, no každý si ho môže vyložiť po svojom. Na prvý pohľad totižto vyzerá ako chutná škoricová bábovka, no nie je tomu tak úplne. Je to zákusok ideálny pre malých aj veľkých hladošov. Zaručene sa naň všetci vrhnú najskôr zo zvedavosti a neskôr kvôli jeho chuti a budú si odtrhávať kúsok po kúsku. Tak sa pustite do prípravy tejto netradičnej kysnutej bábovky aj vy.

recept na monkey bread

Zdroj: Shutterstock®

Na monkey bread potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g plnotučného mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • 5 g soli
  • 50 g masla
  • 25 g čerstvého droždia
  • 1 vajíčko
  • 200 g javorového sirupu

Na obalenie:

  • 1 PL mletej škorice
  • 200 g masla
  • 250 g trstinového cukru
opičí chlebík

Zdroj: Shutterstock®

Dáme si zohriať mlieko, do ktorého nadrobíme čerstvé droždie. Droždie necháme na teplom mieste podkysnúť. Medzitým si do misky preosejeme múku a pridáme kryštálový cukor, soľ a zmäknuté maslo. Maslo poriadne zapracujeme do múky a následne pridáme podkysnuté droždie i vajíčko. Vypracujeme cesto, ktoré po poriadnom vymiesení (spoznáte tak, že sa vám začne odlepovať od okrajov nádoby) vyklopíme na pomučenú pracovnú dosku a ešte ho poriadne prehnetieme. Cesto následne vrátime do misky a necháme ho podkysnúť – približne 60 až 90 minút. Cesto za tú dobu zdvojnásobí svoj objem.

Medzitým si pripravíme veľkú bábovkovú formu. Tu vymažeme maslom. Na tanier si vysypeme trstinový cukor a zmiešame ho so škoricou a maslo si dáme roztopiť. Cesto po vykysnutí vyberieme na pomučenú pracovnú dosku, prehnetieme ho a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guličku, ktorú obalíme v rozpustenom masle a následne aj v zmesi cukru a škorice. Takto pripravené guličky postupne vrstvíme do bábovkovej formy. Pozor, nedávame hneď piecť, ale necháme ešte približne 45 minút podkysnúť. Tiež platí, že bábovkovú formy by ste nemali naplniť úplne po vrch. Stačí len do ¾ a zvyšné guličky môžete naukladať do menších foriem alebo na plech a dať ich upiecť.

Monkey bread pečieme pri teplote 180 °C približne 25 až 30 minút. Po dopečení ho polejeme javorovým sirupom a vyklopíme na servírovací tanier.

Odporúčame: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 04.03.21 11:03

KK
karma
105.00

škoricu milujem, určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 04.03.21 15:27

karma
108.00

Tak toto vyzerá fantasticky!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 04.03.21 20:19

MM
karma
107.00

Ešte som o ňom nepočula .Vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 04.03.21 23:44

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.03.21 07:39

ĽŠ
karma
100.00

Ďakujem za recept, rada vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Vanesa Polcová 05.03.21 08:13

VP
karma
-1.00

Tento koláčik stojí za vyskúšanie :) odporúčam všetkým čo obľubujú vôňu škorice.

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 05.03.21 20:09

JP
karma
109.00

Veľmi zaujímavý koláč. Už zo samotného obrázku cítim tú príjemnú vôňu škorice.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 09.03.21 22:29

MK
karma
100.00

Vyzerá parádne, vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní