Akékoľvek recepty z lístkového cesta sú v obľube u mnohých gazdiniek. Lístkové cesto je totižto najideálnejšie na prípravu akéhokoľvek zákuska. Jednoducho, oplatí sa mať aspoň jedno v mrazničke a vytiahnuť ho vtedy, keď vás prepadne chuť na nejakú maškrtu.
A viete, čo je oveľa lepšie? Na lístkové cesto môžete dať čokoľvek. Ale vážne, čokoľvek, čo vám napadne. Tak si môžete spraviť sladkú maškrtu s džemom, nutelou alebo ovocím. Alebo preferujete slané pečivo, slané rolády a slané chuťovky? V tom prípade si môžete spraviť skôr slanú maškrtu so slaninou, šunkou, syrom a podobne.
Fantázii sa pri lístkovom ceste medze nekladú. A keďže aj v našej redakcii máme v obľube akékoľvek maškrty z lístkového cesta, tak sme sa rozhodli dať vám dokopy naše neobľúbenejšie recepty, ktoré nájdete na KAMzaKRASOU.sk. Ktorý recept z lístkového cesta vás zaujme najviac?
Odporúčame: Recept na chlebové placky: Skvelá náhrada za chlieb a bez droždia!
Najlepšie lístkové recepty podľa KAMzaKRASOU.sk
• Slimáky z lístkového cesta – top slané chuťovky
Pre tých, čo majú radšej slanšie chute a preferujú skôr slané maškrty, tu máme slimáky z lístkového cesta so slaninou a kukuricou. Lístkové cesto stačí natrieť kečupom, posypať troškou pizzového korenia, poukladať naň plátky slaniny, rozsypať sterilizovanú kukuricu a posypať nastrúhaným syrom.
Takto naplnené lístkové cesto zrolujeme do rolády a následne nakrájame na kolieska. Jednotlivé kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pizza slimáky s lístkového cesta sú najlepšie čerstvé.
Odporúčame: Rýchle pohostenie: Skús tieto lahodné jednohubky!
• Broskyňové taštičky – plnené taštičky z lístkového cesta
Aj keď ešte nemáme sezónu šťavnatých broskýň, sem-tam sa nejaká v obchode objaví a vy ju môžete použiť na naplnenie taštičiek z lístkového cesta. Tieto taštičky sú ideálne ku poobednej kávičke, ale aj ako pohostenie pre návštevu.
Broskyňové taštičky z lístkového cesta si pripravíte raz-dva. Lístkové cesto (kupované alebo domáce lístkové cesto) si nakrájame na kocky s veľkosťou cca 12 x 12 cm. Okraj každého kúska potrieme rozšľahaným vajcom. Medzitým si pripravíme broskyňovú zmes – ovocie nakrájame na drobné kúsky a tie podusíme na panvici s kryštálovým cukrom a trochou vody.
Zmes následne dáme na pripravené lístkové cesto a to preložíme, čím nám vznikne taštička. Broskyne môžete pokojne vymeniť aj za iné ovocie a vytvoriť tak vynikajúce zákusky podľa vašej chuti.
Pozri aj: Bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou – fantastická pochúťka
• Pikantné slaninové tyčinky – jednoduché slané pečivo z lístkového cesta
Čo tak si pochutnať na chrumkavých paličkách z lístkového cesta? Ak ste tento recept ešte neskúšali, tak vrelo odporúčame. Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta, ako aj iné recepty, sú jednoduché na prípravu.
Stačí len rozvaľkať lístkové cesto (poprípade voľte už rozvaľkané), potrieť kečupom alebo paradajkovým pretlakom a posypať chilli korením. Následne si cesto narežte na cca 3 cm široké pásiky (odporúčame tiež cesto prerezať horizontálne, aby ste nemali extrémne dlhé paličky).
Na každý pásik lístkového cesta položíme tenký pásik anglickej slaninky, pásik opatrne stočíme do špirály a dáme na papierom vystlaný plech. Tyčinky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť.
Odporúčame: Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb
• Jablkovo-škoricové rožteky
Kto by nemiloval kombináciu jabĺk a škorice? V tomto prípade sme lístkové cesto naplnili tým najlepším, čo môže existovať. Jablkovo-škoricové rožteky si z lístkového cesta pripravíte veľmi jednoducho. Najskôr si rozvaľkajte lístkové cesto.
Z cesta si vykrojte trojuholníky a posypte ich trstinovým cukrom, mletou škoricou a troškou muškátového orecha. Následne na každý trojuholník nasypte posekané orechy a mesiačik jablka (poprípade môžete pridať aj strúhané jablká).
Každý trojuholník zvinieme do tvaru rožteka, dáme na plech, potrieme roztopeným maslo, posypeme trstinovým cukrom a dáme piecť.
Odporúčame: Recept na pečené zemiaky v rúre, ktoré nebudú utopené v oleji!
• Párky v lístkovom ceste – chutné mini hotdogy
Najlepšie a najjednoduchšie jedlo, ktoré dokáže zasýtiť – párok v rožku alebo inak známy aj ako hot dog. My pre vás máme verziu s lístkovým cestom. Na mini hotdogy z lístkového cesta budete potrebovať lístkové cesto, mini párky a horčicu alebo kečup.
Rýchle cesto si rozvaľkáme a nakrájame na štvorčeky. Každý štvorček natrieme horčicou alebo kečupom a do stredu umiestnime mini párok. Rohy lístkového cesta spojíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť.
V redakcii sme si zamilovali mnohé recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. Lístkové cesto sa dá totižto naplniť čímkoľvek. Ak máte chuť na sladké, tak ho natrite lekvárom a o zákusok ku kávičke máte postarané. Ak ste skôr na slané, tak odporúčame lístkové cesto natrieť kečupom a položiť naň plátky šunky a syr. Na čom si zamaškrtíte najradšej?
Ďalšie tipy, ako využiť pláty lístkového cesta:
- Pizza srdiečko s mozzarellou z lístkového cesta
- Jednohubky z lístkového cesta
- Slaný závin so syrom Brie a brusnicovou omáčkou
- Slané koláčiky s mletým mäsom
- Lístkové rolky so šunkou a syrom
- Plnené lístkové cesto s čokoládou
- Jahodové galetky z lístkového cesta
- Rýchle škoricové osie hniezda
Recepty z lístkového cesta z Pečie celé Slovensko:
- Bryndzovo-slaninová roláda s jarnou cibuľkou z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Morčacia lístková roláda Wellington z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Kornútky z lístkového cesta s krémom z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Syrová lístková roláda z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Lístková roláda s kôprovou plnkou z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Mäsová lístková roláda so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Lístková roláda s medvedím cesnakom z Pečie celé Slovensko
- RECEPT: Lístková roláda s kelovou plnkou z Pečie celé Slovensko
- Anketa
KTORÝ RECEPT Z LÍSTKOVÉHO CESTA URČITE VYSKÚŠATE?
Odpovedalo 190 ľudí
Článok aktualizovaný 22.3.2024