Pečený rebarborovo – jahodový džem

Pečený rebarborovo – jahodový džem
  • 21.07.2016
  • Jarkapecie .sk

V rohu našej záhrady sa rozrástla pekná rebarbora a jej  chutným stonkám som sa veľmi potešila. Táto zelenina je vhodná na sladko ako džem, alebo s jahodami do koláčov, ale je veľmi chutná aj na slano do šalátov.


Vyrezala som všetku rebarboru v záhrade, odstránila krásne veľké listy (tie nie sú vhodné na konzum) a dala som sa do šúpania stoniek. Po ošúpaní som stonky nakrájala približne na 1,5 cm kúsky a nasypala som ich do hlbšieho plechu na pečenie. Jahody na záhrade máme len sladké lesné, tak som si kúpila od tety na trhovisku a len som ich umyla a nakrájala na polovičky. Všetko som posypala trstinovým cukrom, pridala som jeden rozkrojený vanilkový lusk a šup s tým do rozohriatej rúry.


Džem som piekla asi 35 minút pri teplote 200°C – počas pečenia som ho asi 3 x premiešala. Zmes bola dosť riedka a chvíľu som váhala či ešte dlhšie piecť a nechať tekutinu vypariť, ale rozhodla som sa zmes ovocia a zeleniny roztlačiť a horúcu som naplnila do pohárov, dobre zatvorila a otočila som ich hore dnom a takto nechala úplne vychladiť.

Odporúčame prečítať: Recept na: Mandľovo-kokosový ovocný koláč

peceny rebarborovo jahodový džem, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Džem trochu stuhol, ale nečakajte tuhý džem. Mne to nevadí, lebo som ho plánovala do raňajkových kaší, ale už som ho použila aj na koláč a aj pohánkový chlebík s maslom s týmto voňavým džemom je gurmánsky zážitok.

Na prípravu som použila:

  • 1,5 kg očistenej rebarbory,
  • 1 kg jahôd ,
  • 0,7 kg trstinového cukru 
  • vanilkový lusk.


Vidíte, že množstvo cukru je na minime a pritom džem je príjemne sladký, takže netreba robiť džemy s vyšším podielom cukru.

Odporúčame tiež: Recept na Banánový ovsený koláč s jahodovým chia džemom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lucia Šeptáková 21.07.16 07:19

karma
108.00

Ten musí byť fantastický,my rebarboru zbožnujeme..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.07.16 16:54

SK
karma
114.00

zaujímavý džemík

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 22.07.16 17:27

LK
karma
100.00

Vyzerá že je dobrý, vyskúšam pri najbližšej príležitosti

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 13:03

AJ
karma
-1.00

musí byť výborný

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 19.06.18 17:01

ĽU
karma
100.00

zaujímavy džem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní