Recept: Jablkový zakrytý koláč ako od maminky

Recept: Jablkový zakrytý koláč ako od maminky
  • 27.09.2017
  • Jarkapecie .sk

    • Zdieľaj:
  • 16

Jablkové koláče mám veľmi rada a tento „zakrytý“ je mojou srdcovkou.

Preto v tomto období, kedy sa oberajú jablká, by bolo hriechom si nejaký jablkový koláč nepripraviť. Ak nechcete koláč v tortovej forme, jednoducho si ho upečte na plechu.

Podávať ho môžete so šľahačkou, zmrzlinou alebo ho len tak pocukrite. 
 

Na cesto budete potrebovať:

  • 180 g mäkkého masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôru z jedného bio citrónu
  • 1/4 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 400 g špaldovej hladkej múky
  • 1,5 ČL bezfosfátového prášku do pečiva


Všetky suroviny dajte do jednej misy a spracujte cesto. Cesto je treba spracovať rýchlo, nemiesiť zbytočne dlho, lebo vo výsledku nebude chrumkavé. Pripravené cesto rozdeľte na tretiny. Z jednej vyvaľkajte na doske kruh vo veľkosti formy (24 cm), okraje pekne orežte a preložte ho na papier a prikryté dajte do chladničky. Z druhej tretiny tiež rozvaľkajte kruh a dajte ho na dno formy. Formu môžete vymazať maslom. Z tretej tretiny postupne vyvaľkajte pásy a vyložte nimi boky tortovej formy po okraj. V spojoch pri dne cesto dobre pritlačte, aby nevytekala náplň. Takto pripravenú formu dajte do chladničky.

chrumkavý jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň budete potrebovať:

  • 1,50 kg očistených kyslejších jabĺk (napr. Boskop, Elstar, Idared)
  • 350 ml jablkovej šťavy 100 %
  • 50 g trstinového cukru (ak sú jablká veľmi kyslé)
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • šťavu z jedného citrónu
  • 2 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 50 ml jablkovej šťavy
  • 50 g hrozienok (alebo brusníc) - ja som nedávala žiadne
  • 2 PL marhuľového džemu


Očistené jablká nakrájajte na tenké plátky (môžu byť aj kocky), vložte ich do 350 ml jablkovej šťavy, pridajte mletú škoricu, šťavu z bio citróna a aj citrónovú kôru. Podľa potreby pridajte cukor, ale šťava je tiež sladká. Zmes premiešajte, priveďte k varu a varte asi 2-3 minúty. Tak aby sa jablká nerozvarili, len zmäkli. Uvarenú zmes hneď preceďte a šťavu zachyťte do misky.


V 50 ml studenej jablkovej šťavy rozmiešajte balíček vanilkového pudingu. Zachytenú šťavu z varenia jabĺk dajte znovu na sporák a za stáleho miešania pridajte rozmiešaný pudingový prášok a uvarte hustý puding. Môžete pridať sušené hrozienka. Puding prelejte na pripravené jablká, jemne premiešajte a nechajte trochu vychladnúť. Zmesou naplňte pripravenú tortovú formu, povrch jabĺk zarovnajte. Natrite okraj cesta na bokoch formy studenou vodou, alebo bielkom a formu zakryte kruhom cesta. Okraje jemne pritlačte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C asi 45 minút. Ak treba, zakryte v polovici pečenia povrch alobalom, aby sa veľmi nespálil. Ja som povrch pred pečením posypala kryštálovým trstinovým cukrom, po upečení to príjemne chrumkalo.

Pozri aj: Recept na tradičné domáce šúľance s makom

Neodolateľný jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 16
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Soňa Krátka 27.09.17 08:07

SK
karma
113.00

všetko jablkové máme radi

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 27.09.17 11:14

KK
karma
89.00

jablká môžem po celý rok a v koláčoch so škoricou sú výborné

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 27.09.17 11:34

SH
karma
108.00

vyzerá lákavo :) jablkové koláče zbožňujeme :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 27.09.17 15:49

karma
109.00

Jablk máme strasne veľa,rada vyskúšam niečo nové.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.09.17 17:37

MR
karma
109.00

jablkové sú pre mňa tie najlepšie..

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.09.17 18:12

KK
karma
104.00

jablkové koláče u nás doma chutia všetkým

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 27.09.17 19:45

karma
87.00

vyzerá ako koláč z Ikei :)

  • 0
Odpovedať

Matthew Lockey 27.09.17 21:16

ML
karma
-1.00

Skvelý recept!

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 27.09.17 22:34

MD
karma
121.00

Kto by nemal rád jablkový koláčik?:)

  • 0
Odpovedať

Angela Gavlasová 27.09.17 23:18

AG
karma
100.00

Super, podobný robievam, je to veľká lahoda.

  • 0
Odpovedať

monika potheova 28.09.17 14:40

MP
karma
-1.00

vyzerá chutne!

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 30.09.17 00:32

SZ
karma
90.00

Určite vyskúšam, vyzerá lákavo :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Haluzová 30.09.17 13:19

KH
karma
-1.00

Vyskusane. Len som tam dala viac ovocia, nielen jablka ale aj hrusky a este broskyne. Co zahradka este dala☺. Zjedol sa raz dva

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 30.09.17 16:39

JU
karma
103.00

najčastejšie robíme z jabĺk jablkové pyté, toto bude niečo podobné len v podobe tortičky a tiež isto chutné :)

  • 0
Odpovedať

Majka Frnová 03.10.17 07:48

MF
karma
-1.00

voňavé jablkovo-škoricové koláče na tento sychravý jesenný čas sú ideálne

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 13.10.17 10:29

PM
karma
107.00

Vyzerá chutne, už ho len zjesť :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Trendy make-up s tradíciou: Legenda medzi make-upmi
Líčenie

Trendy make-up s tradíciou: Legenda medzi make-upmi

  • 8
  • 29.07.2021
Hydratácia pleti počas celého roka
Pleť

Hydratácia pleti počas celého roka

  • 8
  • 21.09.2021
Rozprávkové svadobné účesy: Ak máš dlhé vlasy, zamiluješ sa!
Svadobné účesy

Rozprávkové svadobné účesy: Ak máš dlhé vlasy, zamiluješ sa!

  • 6
  • 04.07.2021
TOPlist