Recept: Lahodný rebarborový tart s tvarohom

Recept: Lahodný rebarborový tart s tvarohom
  • 16.06.2017
  • Medové Motúzy.sk

    • Zdieľaj:
  • 4

Kým skončí sezóny rebarbory bol by hriech neochutnať tento lahodný a ľahučký koláč.

Spájajú sa v ňom výborné ingrediencie, kyslastý rebarborový džem, tvaroh, plnotučná šľahačka a trené cesto.

Chutí rozprávkovo a najlepšie v záhrade...

Potrebujeme na cesto:

  • 120 g pšeničného škrobu (alebo bio kukuričného)
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • soľ
  • 1 vajíčko
  • 150 g masla
  • ½ lyžice prášku do pečiva
  • 120 g práškového cukru
  • 3 celozrnné sušienky
  • 250 – 300 g rebarborového džemu

Na tvarohovú plnku:

  • 400 g hladkého tvarohu
  • 50g práškového cukru
  • 50g kryštálového cukru
  • 50 g múky
  • 50 ml mlieka
  • 3 žĺtka
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 bielky, soľ
  • práškový cukor na posypanie

Odporúčame prečítať: Poctivý domáci slepačí vývar

Rebarborový tart s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Škrob, múku a ½ lyžičky soli preosejeme cez sitko, pridáme vajíčko, zmäknuté maslo, prášok na pečenie a práškový cukor. Pridáme 1 – 2 lyžice vody a pomocou nadstavca na cesto miesime v šľahači, až kým nevypracujeme hladké cesto. Cesto vytvarujeme do plochej okrúhlej placky, zavinieme do alobalu a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

Plochú okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej vytvarujeme asi na hrúbku 3 milimetrov, dáme si záležať, aby dosahovalo až na vrch okrajov formy, opäť odložíme do chladničky asi na hodinu.

Tvaroh vložíme do sita a necháme odkvapkať. V miske vymiešame dohladka 50 g kryštálového cukru s múkou a mliekom, pridáme žĺtky, tvaroh a citrónovú kôru, dôkladne vymiešame. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Vaječné bielka s 1 štipkou soli vyšľaháme na sneh, do ktorého ku koncu šľahania pridáme 50 g práškového cukru a dotuha vyšľaháme. Šľahačku a tuhý sneh striedavo a zľahka primiešavame k tvarohovej zmesi.

Na vychladené cesto navrstvíme rozdrobené sušienky, rebarborový džem a na vrch dáme šľahačkovú hmotu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° asi hodinu. Upečený koláč preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Ozdobíme práškovým cukrom.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, viac mojich odskúšaných receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Milka Damašková 16.06.17 00:43

MD
karma
121.00

Nevyzerá to moc vábne-možno o to lepšie chutí :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 16.06.17 13:02

DB
karma
102.00

tvaroh+rebarbora, výborná kombinácia...teda ja by som miesto džemu dala rebarboru...

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 18.06.17 17:01

ŽM
karma
117.00

áno, ak je tam tvaroh, može byť.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 20.06.17 07:53

MF
karma
67.00

presne takýto druh koláčikov milujem

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna
Dezerty

Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna

  • 11
  • 20.08.2021
Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná
Bezmäsité jedlá

Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná

  • 10
  • 16.08.2021
Domáci sirup z arónie: Super liečivá sila v jednom nápoji
Nápoje

Domáci sirup z arónie: Super liečivá sila v jednom nápoji

  • 7
  • 24.08.2021
TOPlist