Mak, slivky a čokoláda... Spojenie, ktoré vytvorí skvelú chuť a za pár minút vyčaríte chutný zákusok.
Upečte si ho do tortovej formy, ozdobte čokoládou, čerstvým ovocím, mätou alebo orechmi a vytvorte tak slávnostnejší koláčik či tortu, ktorá poteší určite každého stravníka, maškrtníka.
Budete potrebovať:
- 350 g sliviek
- 6 vajec
- 160 g masla
- 120 g trstinového cukru
- 150 g horkej čokolády
- 150 g mletého maku
- 200 g slivkového lekváru
- 30 g kakaa
Ochutnaj tiež: Recept: Strúhaný koláč s tvarohom a ovocím
Postup:
Slivky vykôstkujte a rozmixujte. Mak pomeľte. Žĺtka oddeľte od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom, pridávajte po jednom žĺtky. Do tejto hmoty vmiešajte mletý mak, kakao, rozmixované slivky a tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejte do formy (28 x 20 cm), zarovnajte povrch a pečte pri teplote 150°C asi 35 minút. Nechajte dobre vychladnúť. No a následne už stačí len finálne dochutenie a zdobenie. Vrch koláčika potrite slivkovým lekvárom bez cukru (samozrejme môžete použiť podľa vašej chuti a dostupnosti v špajzi aj iný lekvár) a na záver polejte roztopenou čokoládou. Tak a môžete podávať :)
Vyskúšaj tiež: Recept: Broskyňový krehký koláč