Recept na francúzske profiterolky z odpaľovaného cesta

Recept na francúzske profiterolky z odpaľovaného cesta
  • 21.08.2017
  • Barbora Vizváryová

Poznáte lahodný francúzsky dezert profiteroles? Označuje sa aj choux à la crème alebo v angličtine cream puffs. Sú to malé guľky z odpaľovaného cesta plnené krémom zo šľahačky poliate čokoládou alebo len poprášené cukrom. Sú obľúbené aj v Taliansku a Spojených štátoch, kde ich plnia vanilkovou zmrzlinou.

Ak vám to stále nič nehovorí, myslím, že veterníky všetci dobre poznáme. A práve tie vznikli na našom území inšpirované francúzskymi profiterolkami. Sú si naozaj dosť podobné, cesto je úplne rovnaké, len veľkosť a náplne sa rôznia.

Tento dezert je veľmi jemný a krehký zároveň. Cesto, ktoré je po upečení chrumkavé nasiakne vlhkosť šľahačky a čokolády a po vychladnutí je úplne mäkučké. Ich príprava je trochu náročnejšia, no koho baví piecť, ten si príde na svoje. Poďte si s nami pripraviť tieto lahodné a nadýchané profiterolky.

Odporúčame prečítať: Šťavnaté CAKE-POPS - Netradičný dezert nielen na párty!

Budeme potrebovať:

   Cesto:

  • 100 g masla
  • 250 ml vody
  • ½ ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajíčka

   Plnka:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL práškového cukru
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

   Poleva:

  • 200 g tmavej čokolády
  • 150 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Začneme prípravou odpaľovaného cesta. Do hrnca dáme vodu, pokrájané maslo a soľ. Za občasného miešania privedieme k varu, kedy do hrnca nasypeme naraz všetku múku. Stále miešame, aby vzniklo kompaktné cesto. Keď sa už odlepuje od stien hrnca a je hladké, vyklopíme ho do sklenej misy.

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

2. Cesto necháme trochu vychladnúť, môžeme mu pomôcť miešaním alebo chladením misy v studenej vode. Keď je cesto už len mierne teplé až vlažné, po jednom primiešame vajíčka. Ide to celkom ťažko, preto je dobré použiť elektrický šľahač. 

Odporúčame prečítať: Famózne čokoládové brownies

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

3. Takéto vláčne cesto dáme buď do cukrárskeho vrecka alebo lyžičkou tvarujeme na plech malé kopčeky. Aby sa nelepili, lyžičku si predtým namočte v studenej vode. Nerobte ich veľké, lebo počas pečenia výrazne zväčšia svoj objem. Pečte ich prvých 10 minút na 200°C, potom teplotu znížte na 180°C a pečte ešte asi 20 minút. 

Odporúčame prečítať: Viedenská špecialita: Sacherova torta

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

4. Na plnku vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovým extraktom dotuha. Je vhodné mať dobre vychladenú nielen smotanu, ale aj misu a metličky, ktorými budeme šľahať. Polevu pripravíme tak, že čokoládu nalámeme na menšie kúsky, zalejeme smotanou na šľahanie a dáme na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry. Dobre premiešame a znovu dáme na chvíľku zohriať. Musí byť úplne roztopená.

Odporúčame prečítať: Recept na svieži pudingovo-tvarohový koláč s malinami

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

5. Upečené profiterolky môžeme plniť dvomi spôsobmi. Buď si len narežeme kúsok cesta a plnku budeme vtláčať cukrárskym vreckom alebo si ich rozrežeme úplne. Ja som zvolila druhú možnosť, profiterolky som rozrezala nožom na pečivo a lyžičkou som ich naplnila šľahačkovým krémom. Potom som inou lyžicou opatrne poliala vrchnú časť a takto pripravené som ich dala zachladiť.

Odporúčame prečítať: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru

profiterolky

Zdroj: Shutterstock®

Lahodné francúzke profiterolky máme hotové! Aj keď bola príprava trochu náročnejšia, jemná chuť tohto dezertu vám to všetko vynahradí. Už len uvariť kávičku a relax môže začať.

Prajem vám dobrú chuť!

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Simona Záhumenská 21.08.17 12:00

SZ
karma
93.00

Vyzerajú famózne, určite vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 22.08.17 11:51

SZ
karma
93.00

S maminou sme dnes vyskúšali upiecť profiterolky. Práve sme ich naplnili a dali stuhnúť. Musím sa priznať, že sme neodolali a dali sme si aj po jednej ešte nestuhnutej :-) Sú skvelé :-)

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 21.08.17 12:31

karma
87.00

Vyskúšam :) možno bez čokolády ale spravím ich :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 21.08.17 13:07

SK
karma
86.00

rýchle a výborné profiterorky sú v Lidli..... síce nie domáce, ale rýchle a výborné...

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 21.08.17 15:14

karma
108.00

Vyzerajú mňam ale neviem či by som sa do toho pustila.

  • 0
Odpovedať

maria macejovska 21.08.17 19:55

MM
karma
-1.00

mnam mnam skusim to urobit este sm odpalovane cesto nerobila

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 21.08.17 22:13

karma
93.00

robievame ich :)

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 22.08.17 21:36

MD
karma
132.00

Také malé akurátne:) pri najbližšej príležitosti vyskúšam upiecť:)

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 15:20

MF
karma
-1.00

vyzerajú lákavo

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 26.08.17 11:13

DB
karma
114.00

my robíme z odpaľovaného cesta venčeky a veterníky a keď ich naplníme takouto plnkou a polejeme čokoládou,je to taká istá famózna chuť.

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 29.08.17 20:04

ŽM
karma
115.00

Joj, dala by som si!

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 03.09.17 13:54

karma
-1.00

vyzerajú lákavo, len sa do nich zahryznúť:)

  • 0
Odpovedať

monika potheova 03.09.17 16:19

MP
karma
-1.00

vyzeraju dobre :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.10.17 23:35

JK
karma
100.00

Také mini veterníčky robievam

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.11.17 13:49

SH
karma
123.00

tie vyzerajú báječne, už len sa dať do pečenia

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 16.12.17 12:36

SK
karma
114.00

a urobím ich teraz na Vianoce, rozhodnuté, odpisujem

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 16.12.17 16:21

karma
74.00

fíha podobne veterníkom ale vyzeraju ozaj božsky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní