Recept na Hruškový koláč od babičky

Recept na Hruškový koláč od babičky

    • Zdieľaj:
  • 16
  • 6

Práve nám v záhradách dozrievajú hrušky a ak potrebujete inšpiráciu čo s nimi, máme tu pre vás jeden výborný recept na koláčik. Predĺžený víkend je za dverami, tak budete mať dostatok času pripraviť si takúto maškrtku pre celú rodinu.

Náročnosť: stredná náročnosť

Vystačí na: asi 16 porcií

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba pečenia: asi 40 + 20 minút

 Na prípravu hruškového koláča potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g hrušiek
  • 1 PL šťavy z citróna
  • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 zarovnaná PL mletej škorice
  • 1 zarovnaná KL mletého zázvoru
  • 1/2 KL mletého muškátového kvetu
  • 4 žĺtky
  • 400 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 1/2 KL Jedlej sódy Dr.Oetker
  • 70 g tekutého medu
  • 250 ml cmaru

Na bezé:

  • 4 bielky štipka soli
  • 100 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • koláčovú formu (priemer 28 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Odporúčame tiež: Recept na slivkový koláč s makovou drobenkou

hruškový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.


2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme

do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.


Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 40 minút


3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.


Doba pečenia: asi 20 minút


4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.


Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.

Odporúčame tiež: Kozmetické návyky, ktorým by ste mali dať STOPKU


    • Zdieľaj:
  • 16
  • 6
Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Martina Zahoranová 26.09.16 19:44

MZ
karma
92.00

hrušky spravia cesto určite šťavnatejšie a chutnejšie... mňam

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 27.09.16 18:49

LK
karma
100.00

Mnam hruskovy kolac by som si dala aj teraz...

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 14:16

MZ
karma
-1.00

Hneď by som si dala :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:38

JS
karma
-1.00

Koláče mám rád

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:39

JS
karma
-1.00

výborné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 25.12.16 00:39

JS
karma
-1.00

Dal by som si

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ostatné

Dokonalá aj na cestách? Osvoj si beauty tipy pre cestovateľky!

  • 61
  • 1
  • 07.07.2020
Vlasy

Inšpirácia na letné účesy z dlhých vlasov: Buď aj ty štýlová!

  • 201
  • 3
  • 15.07.2020
Líčenie

Na čo nedajú pri líčení dopustiť známe Slovenky – Skoncová, Kocianová a ďalšie?

  • 56
  • 4
  • 20.09.2020
TOPlist