Práve nám v záhradách dozrievajú hrušky a ak potrebujete inšpiráciu čo s nimi, máme tu pre vás jeden výborný recept na koláčik. Predĺžený víkend je za dverami, tak budete mať dostatok času pripraviť si takúto maškrtku pre celú rodinu.
Náročnosť: stredná náročnosť
Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 40 + 20 minút
Na prípravu hruškového koláča potrebujeme:
Na cesto:
- 500 g hrušiek
- 1 PL šťavy z citróna
- 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 150 g hnedého cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 zarovnaná PL mletej škorice
- 1 zarovnaná KL mletého zázvoru
- 1/2 KL mletého muškátového kvetu
- 4 žĺtky
- 400 g hladkej múky
- 1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 1/2 KL Jedlej sódy Dr.Oetker
- 70 g tekutého medu
- 250 ml cmaru
Na bezé:
- 4 bielky štipka soli
- 100 g práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- koláčovú formu (priemer 28 cm)
- elektrický ručný šľahač
Odporúčame tiež: Recept na slivkový koláč s makovou drobenkou
Príprava:
1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme
do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút
3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.
Doba pečenia: asi 20 minút
4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.
Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
Odporúčame tiež: Kozmetické návyky, ktorým by ste mali dať STOPKU