Recept na hruškový koláč

Recept na hruškový koláč
  • 17.11.2016
  • Jarkapecie .sk

Máte dobré zrelé hrušky? Receptov na hruškové koláče nie je veľa, možno aj preto, že je zvykom piecť jablkové koláče, ale vyskúšajte upiecť niečo iné a hrušky vás prekvapia. 

Avšak v tomto recepte môžete použiť aj jablká, ak nemáte dobré hrušky. Vyberte si tie, ktoré sú polomäkké, nie úplne tvrdé, ale ani nie prezreté, aby vám držali tvar. Vybrala som si okrúhlu formu, no rovnako dobrý bude aj v hranatom plechu. A, samozrejme, aj v tomto prípade je tento recept zdravší, pretože ako u mňa býva zvykom, tak namiesto klasickej múky som použila špaldovú.

Na koláč budete potrebovať:

  • 3-4 hrušky
  • 1 citrón
  • 125 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 3 vajcia
  • 120 g špaldovej múky
  • 100 g jemne mletých mandlí
  • 2 čajovej lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových kúskov
  • 4 polievkové lyžice marhuľového džemu
  • čokoláda na ozdobenie

Odporúčame prečítať: Recept na Slivkovo – makové muffiny s marcipánom

Recept na Hruškový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Rúru rozohrejte na 175°C a pripravte si tortovú formu (priemer 24 cm) - stačí keď na dno dáte papier na pečenie.

Hrušky ošúpte a vyberte jadrovník. Citrónovú kôru nastrúhajte a šťavou polejte ošúpané hrušky. Vajcia oddeľte na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh. Zmäknuté maslo a  trstinový cukor vyšľahajte mixérom do peny, pridajte mletú škoricu a citrónovú kôru. Do maslovej hmoty po jednom pridávajte žĺtky a vždy dobre premiešajte. Múku, mleté mandle a prášok do pečiva zmiešajte a postupne zamiešajte do maslovej hmoty. Do cesta postupne vmiešajte tuhý sneh z bielkov a na záver pridajte čokoládové kúsky. Do tortovej formy dajte cesto, rozotrite ho rovnomerne a na povrch rovnomerne uložte pripravené hrušky, len jemne ich vtlačte do cesta.

Ak dáte hrušky reznou plochou nahor, môžete vydlabané jamky naplniť marmeládou. Povrch pripraveného koláča jemne posypte trstinovým cukrom a pečte asi 45 minút. Marhuľový džem ohrejte a horúcim potrite upečený koláč. Nechajte ho vychladnúť a ozdobte ho roztopenou čokoládou.

Odporúčame tiež: Jesenná cukráreň: Sviatočný jablkový zákusok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Iveta Moravčíková 17.11.16 11:19

IM
karma
100.00

vypadá to dobre

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 17.11.16 17:48

MR
karma
109.00

dala by som si..vyzerá lákavo

  • 0
Odpovedať

Natália Kurciníková 02.12.16 00:13

NK
karma
-1.00

Tak tento musím určite vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 02.12.16 19:58

SK
karma
114.00

lákavý

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 03.12.16 19:45

karma
97.00

Hrušky sú moje obľúbené ovocie a tento koláčik určite budem robiť vyzerá skvelo a určite bude aj tak chutiť.Mňam

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.12.16 22:51

AK
karma
100.00

vyzerá neodolateľne

  • 0
Odpovedať

simona vician 04.12.16 00:08

SV
karma
100.00

manzel zboznuje hrusky, takze mu tento kolacik asi napeciem :) vyzera lakavo :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 10:54

MZ
karma
-1.00

Vyzerá chutne a hlavne šťavnato, vyskúšame :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:02

JS
karma
-1.00

Hrušky su super

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:03

JS
karma
-1.00

vyzerá to lákavo

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 23.12.16 00:03

JS
karma
-1.00

úžasný recept

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 03.01.17 19:52

AN
karma
-1.00

Vyzerá dobré,vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní