RECEPT na jesenný cheesecake: V hlavnej úlohe tekvica či batat!

    • Zdieľaj:
- TOP recepty na jesenné cheesecaky
2 z 3

Cheesecake z batatov

Aj bataty sú momentálne v obchodoch dostupnejšie, než inokedy. Navyše sú veľmi zdravé a dajú sa pripraviť naslano aj nasladko. Skúste batatový cheesecake s vanilkou podľa RealSimple.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký batat
  • 125 g masla
  • 250 g grahamových sušienok
  • 1/4 lyžičky soli
  • 8 lyžíc hnedého cukru
  • 500 g mascarpone alebo krémového syra
  • 1 vanilkový struk
  • 2 veľké vajcia
  • slaný karamel (kupovaný alebo domáci)

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Na plech s papierom na pečenie si dáme sladký zemiak, popicháme ho vidličkou a pečieme asi 45 minút do zmäknutia. Upečený zemiak prepolíme a pomocou lyžice vydlabeme dužinu. Kožu zahodíme a dužinu potlačíme vidličkou na pyré. Mali by ste mať asi 150 g.
  2. Teplotu v rúre si znížime na 175 stupňov, kruhovú formu si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie.
  3. Na panvici si prepálime maslo. Trvá to asi 5 minút, maslo nám zhnedne a vonia orieškovo. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Sušienky si pomixujeme alebo rozdrvíme, zmiešame ich s maslom, soľou a s 3 lyžicami cukru. Zmes si natlačíme na dno formy a trocha po okrajoch. Na okrajoch je však vrstva tenká. Dáme do rúry a pečieme 8 až 10 minút. 
  5. Teplotu v rúre znížime na 165 stupňov. V mise si vymiešame mascarpone s vanilkovými semienkami zo struku, potom pridáme ostatných 5 lyžíc cukru, miešame. Následne pridáme po jednom vajci, vymiešame do hladka každé zvlášť. Nakoniec vmiešame aj pyré z batatu.
  6. Zmes vylejeme na upečené sušienky a pečieme v rúre asi 30 minút. Cheesecake musí byť jemne hnedý na povrchu, no nie vysušený. Po upečení necháme cheesecake postáť aspoň hodinu, potom ho dáme do chladničky aspoň na ďalšie dve.
  7. Cheesecake uvoľníme z formy a podávame napríklad so slaným karamelom, na ktorý nájdete recept v ďalšom recepte.
2 z 3