Recept na šípkovú marmeládu: Nielen chutí, ale aj lieči!

Recept na šípkovú marmeládu: Nielen chutí, ale aj lieči!

Kade chodíte, tam ich obdivujete pre ich jedinečnú a jeseň ohlasujúcu červeň? Tak si ich nazbierajte! Šípky sú totiž nielen synonymom vitamínu C a teda zdravia, ale sú aj vďačnou surovinou na zaváranie (nielen na prípravu čaju). Prednedávnom sme vám priniesli recept na trošku prácnejší, ale o to chutnejší recept na šípkový lekvár, dnes prinášame tip na niečo podobné a predsa iné. Recept na šípkovú marmeládu je dokonalým tipom na jesenné zaváranie trochu inak. Vyskúšate?

Jedna zdravotná prechádzka a máte to!

Hneď v úvode však musíme upozorniť, že na tento recept budete, okrem šípok, potrebovať aj trnky a rakytník. Nie sú to vôbec bežne používané suroviny, preto môžete mať problém s ich zaobstaraním. Ak ste však milovníčkami prírody, stačí vám jediný výlet na to správne miesto a domov sa vrátite zásobené všetkým potrebným. Šípky sa zbierajú v čase od septembra do novembra, keď sú červené až tmavočervené, ideálne za slnečného počasia.

Trnky sa takisto vyskytujú v rámci celého Slovenska, prevažne na okrajoch lesov. Zbierajú sa v septembri a v októbri, prípadne po prvých mrazoch, kedy sú sladšie. Pred ich zberom si nezabudnite nasadiť rukavice, aby vás krík neporanil nepríjemnými tŕňmi. Určite sa oplatí nazbierať si ich a použiť pri príprave marmelády, pretože obsahujú cenné triesloviny, pektíny a sacharidy.

Inšpiruj sa: Vieš, čo škodí obličkám? Týchto chýb sa možno dopúšťaš aj ty!

trnky

Zdroj: Shutterstock®

Trnky

A čo rakytník?

Konkrétne rakytník rešetliakovitý, ktorý bude v tomto recepte tou pravou čerešničkou na torte, mnohí ľudia pestujú v záhradách. Ak ale nepatríte medzi nich, nazbierajte si jeho oranžové plody, plné vitamínu A a C, na jeseň alebo v zime, ideálne pri teplote 10 až 15 °C. Hoci na Slovensku rastie aj vo voľnej prírode, prevažne na slnečných miestach, jeho výskyt nie je až taký častý ako v prípade šípok a trniek. Popýtajte sa preto radšej svojich známych, či ich náhodou nepestujú. Príprava marmelády nebude z tých najrýchlejších a najjednoduchších, avšak výsledný efekt bude stáť za to.

rakytník

Zdroj: Shutterstock®

Rakytník

Recept na šípkovú marmeládu

Na prípravu marmelády budete potrebovať:

  • 150 g šípok
  • 300 g trniek
  • 250 ml šťavy z rakytníka rešetliakovitého*
  • 1 kg želírovacieho cukru

*Ak ste rakytník predsa len nikde nezohnali, na internete alebo v obchodoch so zdravou výživou si môžete zakúpiť už hotovú šťavu.

Postup prípravy:

Šípky si vyčistite a umyte, umyte si aj trnky a vložte ich do vopred pripravenej šťavy z rakytníka, približne na desať minút. Potom zmes spoločne povarte vo vodnom kúpeli, kým nie sú plody mäkké. Preceďte do druhej nádoby, pridajte želírovací cukor a za stáleho miešanie priveďte k varu. Povarte na miernom ohni zhruba desať minút a keď je zmes dostatočne hustá (musí byť hustejšia, než bývajú džemy), prelejte ju do čistých zaváracích fľašiek. Ak zmes nehustne, pridajte trocha cukru.

Preskúmaj: Aj ty máš v obľube kešu orechy? Toto všetko o nich musíš vedieť!

recepty so šípkami

Zdroj: Shutterstock®

Marmeládu konzumujte buď s čerstvým pečivom, používajte ju na zlepovanie lineckých koliesok alebo ju využite ešte efektívnejšie: Jednu lyžičku marmelády užite každé ráno nalačno, predovšetkým, ak trpíte vy alebo vaše dieťa nechutenstvom.

Vyskúšaj: Recept na slivkový koláč s mrveničkou: Ako od babičky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 12.09.18 07:00

ĽŠ
karma
100.00

Šípky, trnky, rakytník..., to musí byť zaručene nielen chutná marmeláda!

  • 1
Odpovedať

Anton Marek 01.10.18 14:49

karma
127.00

Tento rok nám na ružovom kri dozreli pekné šípky, tak vyskúšame.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní