Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky

Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky
  • 12.09.2016
  • Barbora Vizváryová

Určite ste ako malé deti mali radi sladké slimáky alebo inak zvané osie hniezda. Aj keď teraz s obľubou pečieme muffiny, brownies alebo cheesecake, radi si tiež pripomíname kuchyne našich starých mám, kde nesmeli chýbať dobroty z kysnutého cesta. Síce to nie je práve zdravé, raz za čas nám to neublíži, keď sa týmito koláčmi doslova neprejedáme.

Rozhodli sme sa teda, že dnes dáme priestor tradičnému pečeniu, pretože aj to v sebe skrýva rozmanité chute, vyvoláva spomienky a vyčarúva úsmevy. Niekedy nám prídu vhod aj sladké raňajky, a tak ako si Francúzi dajú ich tradičný croissant s kávou, my si s radosťou pochutíme na domácich škoricových a kakaových slimákoch. Chýba už len pohár mlieka a na stole nás čakajú raňajky ako od babky. Poďte sa do toho pustiť spolu s nami.

Odporúčame prečítať: Recept na kváskové ovocné koláče

Budeme potrebovať:

  • 700 g hladkej múky
  • 2/3 kocky kvasníc
  • 4-5 dcl mlieka
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 2/3 ČL soli
  • 1 žĺtok na potretie

Plnky:

  • 100 g masla
  • 1 škoricový cukor
  • 3 ČL mletej škorice
  • 3 PL hnedého cukru
  • 100 g masla
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL mletého cukru
škoricové slimáky, kakaové slimáky, osie hniezda, kysnuté cesto, slimáky z kysnutého cesta

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

1. Pripravíme si kvások. Do menšej nádobky nalejeme 2 dcl mlieka, ktoré najprv trochu zohrejeme. Pridáme 2 lyžice cukru a rozmrvené kvasnice. Počkáme 10-15 minút, kým sa nevytvorí kvások.


2. Do veľkej misy nasypeme 600 g múky, zvyšný cukor, soľ, pridáme aj vykysnutý kvások a roztopené maslo. Trochu ohrejeme aj zostaté mlieko, ale zatiaľ pridáme len 2 dcl, posledné 1 dcl až neskôr. Všetko spolu opatrne premiešame vareškou a necháme pracovať kuchynský robot asi 15 minúť. Postupne dosýpame múku a dolievame mlieko podľa potreby.

3. Spracované vláčne cesto posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Potom ho rukou jemne premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.


4. Počas kysnutia si pripravíme plnky. Na kakaovú zmiešame cukor a kakao, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a poriadne premiešame. Je dobré , keď je maslo mäkšie, ľahšie sa potom vymiešava. Na škoricovú pastu zmiešame škoricu, škoricový cukor, hnedý cukor a maslo, tiež pokrájané na malé kúsky. 

Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk

škoricové slimáky, kakaové slimáky, osie hniezda, kysnuté cesto, slimáky z kysnutého cesta

Zdroj: Shutterstock®

5. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 polovice. Jednu si odložíme, druhú rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto by nemalo byť príliš hrubé, ale nemôže sa ani trhať. Na vyvaľkané cesto natrieme kakaovú pastu, zrolujeme ho a pokrájame na kolieska. Potrieme rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka.


6. Tak isto postupujeme pri druhej polovici cesta, na ňu natrieme škoricovú pastu. Slimáky pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 10 minút do zlatista.  

Odporúčame prečítať: Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom

škoricové slimáky, kakaové slimáky, osie hniezda, kysnuté cesto, slimáky z kysnutého cesta

Zdroj: Shutterstock®

Sladké osie hniezda máme hotové! Už len chvíľku počkať, kým aspoň trochu vychladnú a môžeme si zamaškrtiť. Aby vám neoschli, prikryte ich potravinárskou fóliou. Príprava týchto sladkých slimákov nie je zložitá. Ak sa naučíte pracovať s kysnutým cestom, bude to pre vás malina!

Prajem vám dobrú chuť.

škoricové slimáky, kakaové slimáky, osie hniezda, kysnuté cesto, slimáky z kysnutého cesta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Iveta Moravčíková 12.09.16 13:12

IM
karma
100.00

dakujem

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.09.16 14:31

karma
108.00

Na tieto slimáky sa uz chystam davno,tak recept padne vhod..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.09.16 16:50

SK
karma
114.00

vďačné koláčiky pre celú rodinu

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 12.09.16 21:02

LK
karma
100.00

Hned teraz by som si ich spravila

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 26.09.16 13:53

karma
-1.00

nič zložité a perfektné ... proste mňam

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 19.12.16 20:25

ľO
karma
-1.00

stále ich zbožňujem;-)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 16:37

MZ
karma
-1.00

Tá vôňa škorice, mmmm :)

  • 1
Odpovedať

Ján Soták 27.12.16 00:32

JS
karma
-1.00

domáce, najlepšie

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 27.12.16 00:34

JS
karma
-1.00

výborné

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 27.12.16 00:34

JS
karma
-1.00

fajne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní