Určite ste ako malé deti mali radi sladké slimáky alebo inak zvané osie hniezda. Aj keď teraz s obľubou pečieme muffiny, brownies alebo cheesecake, radi si tiež pripomíname kuchyne našich starých mám, kde nesmeli chýbať dobroty z kysnutého cesta. Síce to nie je práve zdravé, raz za čas nám to neublíži, keď sa týmito koláčmi doslova neprejedáme.
Rozhodli sme sa teda, že dnes dáme priestor tradičnému pečeniu, pretože aj to v sebe skrýva rozmanité chute, vyvoláva spomienky a vyčarúva úsmevy. Niekedy nám prídu vhod aj sladké raňajky, a tak ako si Francúzi dajú ich tradičný croissant s kávou, my si s radosťou pochutíme na domácich škoricových a kakaových slimákoch. Chýba už len pohár mlieka a na stole nás čakajú raňajky ako od babky. Poďte sa do toho pustiť spolu s nami.
Odporúčame prečítať: Recept na kváskové ovocné koláče
Budeme potrebovať:
- 700 g hladkej múky
- 2/3 kocky kvasníc
- 4-5 dcl mlieka
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2/3 ČL soli
- 1 žĺtok na potretie
Plnky:
- 100 g masla
- 1 škoricový cukor
- 3 ČL mletej škorice
- 3 PL hnedého cukru
- 100 g masla
- 2 PL kakaa
- 3 PL mletého cukru
Postup:
1. Pripravíme si kvások. Do menšej nádobky nalejeme 2 dcl mlieka, ktoré najprv trochu zohrejeme. Pridáme 2 lyžice cukru a rozmrvené kvasnice. Počkáme 10-15 minút, kým sa nevytvorí kvások.
2. Do veľkej misy nasypeme 600 g múky, zvyšný cukor, soľ, pridáme aj vykysnutý kvások a roztopené maslo. Trochu ohrejeme aj zostaté mlieko, ale zatiaľ pridáme len 2 dcl, posledné 1 dcl až neskôr. Všetko spolu opatrne premiešame vareškou a necháme pracovať kuchynský robot asi 15 minúť. Postupne dosýpame múku a dolievame mlieko podľa potreby.
3. Spracované vláčne cesto posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút. Potom ho rukou jemne premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
4. Počas kysnutia si pripravíme plnky. Na kakaovú zmiešame cukor a kakao, pridáme maslo nakrájané na malé kúsky a poriadne premiešame. Je dobré , keď je maslo mäkšie, ľahšie sa potom vymiešava. Na škoricovú pastu zmiešame škoricu, škoricový cukor, hnedý cukor a maslo, tiež pokrájané na malé kúsky.
Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
5. Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 polovice. Jednu si odložíme, druhú rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto by nemalo byť príliš hrubé, ale nemôže sa ani trhať. Na vyvaľkané cesto natrieme kakaovú pastu, zrolujeme ho a pokrájame na kolieska. Potrieme rozšľahaným žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka.
6. Tak isto postupujeme pri druhej polovici cesta, na ňu natrieme škoricovú pastu. Slimáky pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 10 minút do zlatista.
Odporúčame prečítať: Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
Sladké osie hniezda máme hotové! Už len chvíľku počkať, kým aspoň trochu vychladnú a môžeme si zamaškrtiť. Aby vám neoschli, prikryte ich potravinárskou fóliou. Príprava týchto sladkých slimákov nie je zložitá. Ak sa naučíte pracovať s kysnutým cestom, bude to pre vás malina!
Prajem vám dobrú chuť.