Mak, slivky a čokoláda… Spojenie, ktoré vytvorí skvelú chuť a za pár minút vyčaríte chutný zákusok.
V sezóne používam čerstvé zrelé slivky, teraz som použila domáci kompót bez pridaného cukru.
Čokoládová poleva dodá zákusku sviatočný vzhľad a doplní chute.
Budete potrebovať:
- 150 g mletého maku
- 6 ks vajec
- 120 g trstinového cukru
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 350 g sliviek
- 160 g masla
- 30 g kakaového prášku
- štipku soli
- slivkový lekvár na potretie
- čokoláda horká
- kúsok masla do čokolády
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepy: Lahodné maslové croissanty bez lepku
Postup prípravy:
- Ak máte zrelé slivky rozmixujte ich. V prípade, že požijete slivkový kompót, šťavu z neho zlejte a rozmixujte len potrebné množstvo sliviek (350 g).
- Zmäknuté maslo šľahajte s cukrom do peny, po jednom pridávajte žĺtky a na záver pridajte vanilkový extrakt. Mletý mak zmiešajte s kakaovým práškom.
- Z bielkov a soli ušľahajte tuhý sneh. Do maslovej zmesi vmiešajte mixované slivky, pridajte makovú zmes a dobre premiešajte. Na záver pridajte postupne sneh z bielkov. Zmes preložte na plech s papierom na pečenie a pečte pri teplote 150 -160°C cca. 35 minút.
- Upečený koláč natrite domácim slivkový lekvárom bez cukru (je chutný keď ho rozriedite troškou rumu).
- Čokoládu rozpustite na parou s kúskom masla a natrite vychladnutý zákusok.
Odporúčame vyskúšať: Hriešne dobrá Čokoládovo – čokoládová torta
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj foto: www.jarkapecie.sk