Recept na vynikajúci broskyňový koláč

Recept na vynikajúci broskyňový koláč
  • 04.08.2016
  • Jarkapecie .sk

Dnes máme doma nádhernú broskyňu, ktorá nás obdaruje každý rok voňavými a šťavnatými plodmi. V minulosti sme robili kompót, ale už ho nemá kto konzumovať, tak si radšej doprajeme denne čerstvé plody a z tých, ktoré už “otvorili” osy a včielky uvaríme chutný džem.


Pri varení džemu pridávame len minimum trstinového cukru, celú škoricu, struk vanilky a aj hviezdičku badiánu. Chutí aj s mandľami, či zázvorom. Ak máte veľkú úrodu, uvarte si broskyňové pyré a vaše raňajkové vločky, alebo lievance budú mať zase inú chuť.


Na pečenie sú vhodné tvrdšie broskyne a sú vhodné do rôznych tvarohových koláčov, kysnutých s rôznymi posýpkami, vhodné sú do ovocných plniek rolád, alebo do bublaniny, bábovky, alebo trených koláčov.


Tento recept je jednoduchý, z pôvodného som si upravila len cukor a vybrala som si špaldovú múku. Ak chcete mať koláč tenší, upečte si ho na plechu, alebo robte z 2/3 dávky.

Odporúčame prečítať: Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi

vynikajuci broskynovy kolac, jarkapecie

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôra z 1/2 bio citrónu
  • 100 ml kvalitného neutrálneho oleja
  • 230 g polohrubej špaldovej múky
  • 1/2 čl kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 100 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
  • broskyne (6-8 kusov, alebo veľká plechovka)

Odporúčame prečítať: Slaný koláč plný “tanečníc”

vynikajuci broskynovy kolac, jarkapecie

Zdroj: Shutterstock®

 Príprava:

  • V mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do peny, pridajte olej, citrónovú kôru a vmiešajte múku spolu s kypriacim práškom. Dobre premiešajte a pridajte aj mlieko.
  • Polovicu olúpaných broskýň nakrájajte na drobno a vmiešajte do cesta. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a naplňte ju cestom, povrch urovnajte. Druhú polovicu broskýň nakrájajte na hrubšie plátky a uložte ich na povrch cesta.
  • Pečte pri teplote 180°C  cca. 50 – 60 minút. Koláč krájajte po vychladnutí.
  • Povrch koláču môžete natrieť s broskyňovým pyré. Pripravíte ho tak, že mäkké plody broskýň nakrájate na drobno, pridáte lyžicu trstinového cukru, trochu citrónovej šťavy  a rozvaríte.
  • Na záver rozmixujte ponorným mixérom.

Odporúčame tiež: Recept na Jahodový koláč s kokosovým pudingom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní