RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!

RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!

Cupcake je vlastne taká malá tortička na dve či tri zahryznutia. Alebo by sme ho mohli nazvať i akýmsi vylepšeným muffinom. Kým muffin predstavuje len cesto v košíčku, ktoré môže byť plnené kúskami čokolády, sušeným ovocím či orieškami, cupcake má spravidla na vrchu ešte krémovú čapičku, ktorá môže byť nakoniec ozdobená ešte ďalšími ingredienciami. Skrátka, cupcakes sú skvelé maškrty, ktorým rozhodne nikto neodolá.

Pripravujú sa v najrozličnejších príchutiach, takže si každý vyberie podľa vlastných preferencií. My si dnes spolu upečieme a ozdobíme cupcakes s trošku netradičnou chuťou, a to citrónovou. Nie, nemusíte sa obávať, že by vám tieto koláčiky skrivili úsmev na tvári. Nie sú kyslé, ale sladučké a príjemne svieže. Dozaista si na nich pochutnajú veľkí i mali. Taktiež vás ubezpečíme, že sú ľahké na prípravu a zvládne ich upiecť aj ozdobiť každý. Môžeme ísť na to!

Skús aj: RECEPT: Vyprážaná baza na sladko i na slano – čo si vyberieš?

citrónové koláčiky

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • šťavu z dvoch citrónov
  • 4 vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku soli
  • 250 g zmäknutého masla
  • jemne nastrúhanú kôru z dvoch citrónov
  • 200 g práškového cukru
recept na cupcakes

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • V menšej miske si ako prvé zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva.
  • V druhej väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme maslo s cukrom, štipkou soli a šťavou z citrónov. Mala by nám vzniknúť svetlá pena.
  • Následne do nej po jednom primiešame vajcia a pri nižších otáčkach nakoniec i múku.
  • Hotovým cestom naplníme do 2/3 papierové košíčky umiestnené v plechu na muffiny. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.
  • Počas pečenia si pripravíme krém z nastrúhanej citrónovej kôry, 200 g práškového cukru a 250 g masla. Ingrediencie len spolu vyšľaháme do hustého krému, ktorým následne naplníme cukrárske vrecko so zdobiacou špičkou.
  • Pred zdobením môžeme podľa chuti cesto v košíkoch potrieť trochou limoncella, čo je citrónový likér. Potom naň nanesieme krém pomocou cukrárskeho vrecka.
  • Krém týchto chutných sviežich koláčikov môžeme ešte posypať trochou kandizovanej citrónovej kôry a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Skús aj: TOP 3 chutné a zdravé jednohubky: Pochutnaj si bez výčitiek!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Marika Michálková 20.05.20 15:44

MM
karma
107.00

Vyzerajú úžasne

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.05.20 16:54

MZ
karma
109.00

svieže koláčiky ... mňam

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 20.05.20 21:39

ĽU
karma
100.00

vyzeraju veľmi dobre

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 21.05.20 06:39

ĽŠ
karma
100.00

Určite si na takýchto sviežich cupcakes pochutnajú veľkí i malí.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Semanová 16.06.20 21:45

AS
karma
-1.00

Tieto koláčiky vyzerajú úžasne.

  • 0
Odpovedať

Alica Marekova 30.07.20 17:42

AM
karma
-1.00

milujem citrónové dezerty.

  • 0
Odpovedať

Martina Václaviková 26.01.21 15:25

karma
-1.00

Vo väčšom pomere ingrediencií dobrý recept na bábovku ☝

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 21.01.23 19:52

karma
-1.00

Určite sú dobré ešte som ich nepiekla

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní