Recept: Torta z pomarančov

Recept: Torta z pomarančov
  • 03.01.2017
  • Jarkapecie .sk

  • 11
  • 12

Torta je vhodná pre alergikov, neobsahuje lepok a laktózu a nie je plná maslového krému. To však neznamená, že nemá kalórie, a tak je lepšie ponúknuť sa menším kúskom a riadne si ho vychutnať. 

Pre slávnostnú príležitosť môžete servírovať so šľahačkou, alebo vanilkovou zmrzlinou. Mne chutila aj s krémom mascarpone, ktorý som vyšľahala s kyslou smotanou.

Ak vám ostali pomaranče v ovocnej mise, tak ich tu využijete.

Budete potrebovať na 12 porcií:

  • 375 g celých pomarančov v BIO kvalite (asi  dva-tri malé pomaranče)
  • 250 g najemno mletých mandlí
  • 250 g trstinového cukru
  • 50 g kakaa
  • 6 slepačích vajec
  • 6 g prášku do pečiva
  • 6 g sódy bikarbóny
  • soľ
  • maslo alebo iný tuk na vymazanie formy

Odporúčame prečítať: Recept: Šunkové slimáky

Torta z pomarančov

Zdroj: Shutterstock®

Najskôr si uvarte pomaranče. Vložte umyté celé pomaranče – áno celé aj s kôrou – do studenej vody a varte asi 2 hodiny. Po uvarení ich nechajte vychladiť (najlepšie je uvariť ich deň vopred), rozkrojte ich a vyberte zrniečka. Dužinu aj s kôrou pokrájajte na kúsky a rozmixujte. Budete potrebovať 375 g uvarených kompletných pomarančov: dužina, kôra. Preto vám odporúčam použiť pomaranče v BIO kvalite. Tortovú formu (26 cm) vymažte maslom (kokosovým tukom) a vyložte papierom na pečenie.

Šľahačom vymiešajte celé vajcia s cukrom. Mandľovú múku (najemno mleté mandle) dobre zmiešajte s kakaom, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Do vaječnej hmoty s cukrom pridajte pripravené pomaranče, premiešajte a pridajte suchú zmes.

Pripravené cesto prelejte do formy a pečte pri 180°C približne 1 hodinu. Po 45 minútach sa presvedčte drevenou špajľou, či je torta upečená (každá rúra pečie inak).
Upečenú tortu nechajte vychladiť vo forme, ktorú ste pootvorili.

Odporúčame prečítať: Vianočná štóla s marcipánom


  • 11
  • 12
Návrat hore
Autor článku

12 komentárov

Lucia Valková 03.01.17 08:16

LV
karma
138.00

Pomarance zostali,vyskúsam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.01.17 08:46

SK
karma
119.00

zaujímavá tortička

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 03.01.17 09:29

ľO
karma
-1.00

rada ju vyskúšam

  • 0
Odpovedať

simona vician 03.01.17 10:00

SV
karma
100.00

podobnu som robila, ked sme mali vlastny citronovnik a teda naozaj bio citrony :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 03.01.17 20:39

IG
karma
-1.00

čím by som mohla nahradiť mandle? (lebo nesedí, že je vhodná pre alergikov). inak by som ju rada vyskúšala

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 03.01.17 22:13

IM
karma
100.00

vypadá chutne

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 03.01.17 22:24

IO
karma
92.00

aj ked sme asi koláčikov teraz prejedení , tento vyzerá mnam, a pomaranče sa po sviatkoch aspon super pomínajúúú :)

  • 0
Odpovedať

Martina Putoráková 15.01.17 14:44

MP
karma
97.00

Musim sa priznat, ze recept som vyskusala. Priprava bola sice zdlhavejsia, ale vysledok stal za to!!! Kolacik ma uzasnu vonu a hoci vyzera "jednoducho"chuti skvele. Pomarance & zimne obdobie patria proste k sebe :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Trochanová 22.01.17 10:56

IT
karma
-1.00

mnam, vyskusame! :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 22.01.17 13:01

MZ
karma
-1.00

Minimálne by som ochutnala :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Labusová 01.02.17 09:30

IL
karma
-1.00

Vyzerá užasne,určite vyskúšam. :)

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 01.02.17 10:15

ĽS
karma
108.00

podobný recept bol v relácii Tajomstvo mojej kuchyne...určite vyskúśam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

Čo zvládne figový olej na rozdiel od iných? Jeho účinky ťa prekvapia!

  • 37
  • 0
  • 08.07.2020
Voľný čas

Imaginárny priateľ: Nový príbeh od autora hitu Charlieho malé tajomstvá

  • 39
  • 1
  • 01.10.2020
Inšpirácie

Najväčšie beauty a módne prešľapy: Pozor na tieto FAUX PAS!

  • 43
  • 1
  • 10.07.2020
TOPlist