Rýchly jablkový koláč s mrveničkou: Spríjemní si jesenné dní

Rýchly jablkový koláč s mrveničkou: Spríjemní si jesenné dní

Jeseň je bohatá na jablká. A kým v mnohých domácnostiach si pripravujeme tradičné jablkové pité, v niektorých si pochutnávajú aj na jablkových lievancoch alebo detskej výžive. Čomu dávate prednosť vy – radšej sa zahryznete do čerstvého chrumkavého jablka alebo skôr do nejakého koláča? Určite by ste nepohrdli jablkovou štrúdľou, no ak máte bohatú úrodu jabĺk a premýšľate nad zákuskami, ktoré si z nich pripravíte, tak vyskúšajte aj tento jednoduchý a hlavne rýchly jablkový koláč s mrveničkou.  

V podstate je to ako bublanina s mrveničkou len s tým rozdielom, že namiesto mlieka sa do cesta pridáva biely jogurt. Už ste takéto cesto skúšali pripraviť a upiecť? Veríme, že to pre vás nebude žiaden problém. Veď koláč ako koláč – ak je dobre pripravené cesto, nedá sa nič pokaziť. Iba žeby sa pokazil mixér pri miešaní cesta, ale to hádam nehrozí. Tak sa vrhnite do prípravy tohto jesenného zákuska spolu s nami.

Odporúčame: Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

Na jablkový koláč potrebujete:

  • 2 väčšie jablká
  • 2 vajíčka
  • 100 g cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 100 ml oleja
  • prášok do pečiva
  • lyžičku vanilkovej esencie
  • štipku soli

Na mrveničku:

  • 60 g kryštálového cukru
  • 60 g hrubej múky
  • 40 g masla

Postup:

  1. Jablká si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme cukor, vanilkovú esenciu a soľ. Mixujeme tri až štyri minúty, aby nám nevznikli hrudky.
  3. Následne prisypeme múku, prášok do pečiva a opäť mixujeme.
  4. V priebehu mixovania pridáme jogurt a olej.
  5. Hotové cesto prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (buď do tortovej formy alebo na menší plech).
  6. Pripravíme si mrveničku – zmiešame všetky ingrediencie na mrveničkou a pomocou prstov sa ich snažíme zmiešať, až kým sa nám cesto nezačne mrviť medzi prstami.
  7. Na pripravené cesto naukladáme nakrájané jablká a na záver posypeme pripravenou mrveničkou.
  8. Jablkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút.
  9. Podávame s jogurtom alebo s kopčekom zmrzliny.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Zuzana Beránková 06.10.22 14:14

ZB
karma
-1.00

na toto obdobie ideálny :-)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 06.10.22 18:56

PV
karma
113.00

Mňam . Dakujem za recept , určite cez víkend vyskúšam ..

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.10.22 12:08

MC
karma
109.00

koláč podľa mojej chuti.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 08.10.22 19:49

ZJ
karma
-1.00

Teraz máme pravidelne na tanieri:), keďže jabĺčková sezóna v plnom prúde a naša chalupa nás opäť raz potešila hojnou úrodou:)

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 09.10.22 19:49

AV
karma
100.00

Tento koláč vyzerá chutne a je nenáročný na prípravu. Vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 10.10.22 10:45

DB
karma
117.00

Jablkové koláče máme radi

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.10.22 19:10

MM
karma
100.00

takto vonia jeseň, jabĺčkami

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 11.10.22 06:49

LK
karma
-1.00

tento recept určite vyskúšam spraviť

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 14.10.22 07:33

MF
karma
100.00

jednoduchý, rýchly a chutný

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní