Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka

Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka

Škoricové slimáky je možné pripraviť na viacero rôznych spôsobov. Najjednoduchšie je kúpiť lístkové cesto, natrieť ho, nakrájať a dať škoricové slimáky upiecť do rúry. Takéto slimáky sú chrumkavé a chutné, no popravde, nič sa nevyrovná poctivým domácim slimákom pripraveným z kysnutého cesta. Ich chuť je oveľa lepšia.

Ak máte chuť a čas pripraviť takúto pochúťku, tak sa do toho pustite spolu s nami. Zaručene tejto maškrte neodolá žiaden člen vašej domácnosti. Navyše ide o tradičné cinnamon rolls, ktoré sa najčastejšie pripravujú v Dánsku, dokonca môžeme povedať, že je to ich národná pochúťka.

cinnamon rolls

Zdroj: Shutterstock®

Na cinnamon rolls potrebujeme (16 až 18 kusov):

  • 250 ml horúceho mlieka
  • droždie
  • ½ pohára kryštálového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžičku soli
  • 4 a ½ pohára hladkej múky
  • 1/3 pohára roztopeného masla

Na plnku:

  • 2 a ½ lyžice mletej škorice
  • 1 pohár trstinového cukru
  • ¼ pohára roztopeného masla

Na polevu:

  • 100 g syrového krému (cream cheese)
  • ¼ pohára roztopeného masla
  • 1 a ½ pohára práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Najskôr si pripravíme cesto. Do hrnca si nalejeme mlieko, ktoré necháme zohriať. Do zohriatého mlieka pridáme rozmrvené droždie a necháme vykysnúť. Medzitým si v miske zmiešame múku, cukor, soľ. Pridáme roztopené maslo, vajíčka a napokon aj vykysnuté droždie. Cesto vyhnetieme, prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť (približne hodinu).

Náplň si pripravíme zo škorice cukru a roztopeného masla. Všetko poriadne premiešame. Po vyskytnutí cesto vyklopíme na pracovnú dosku, trochu prehnetieme rukami a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 1 cm. Cesto môžeme zľahka potrieť roztopeným maslom a následne aj pripravenou náplňou. Cesto zrolujeme a nakrájame na rolky s hrúbkou približne 2,5 cm. Rolky preložíme na plech vystlaný papierom tesne k sebe a necháme ich ešte na plechu podkysnúť – približne 30 minút.

Rúru si dáme vyhriať na 180 °C a škoricové rolky v nej pečieme dozlatista, cca 20 minút. Kým sa nám škoricové hniezda upečú, pripravíme si polevu. V miske si zmiešame všetky ingrediencie na polevu, vznikne nám hustejšia hmota, ktorú natrieme ešte na horúce škoricové osie hniezda, tzv. cinnabony.

Môžete aj trošku zaexperimentovať a do polevy pridať pár kvapiek rumu. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 18.10.21 14:43

KK
karma
105.00

vyzerajú dobre, možno raz vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 19.10.21 05:48

ĽŠ
karma
100.00

Už som dlhšie nepripravovala, vďaka za inšpiráciu!

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 19.10.21 10:18

MS
karma
118.00

Ideálne na dlhé zimné večery ku káve a k čaju.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 19.10.21 20:34

ZS
karma
100.00

Hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 20.10.21 20:45

karma
100.00

Tento úžasný dezert si mysim pripraviť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní