Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Jednoduchý tekvicový cheesecake

Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Jednoduchý tekvicový cheesecake
  • 01.12.2015
  • Ema Tekelyová

Tekvicová sezóna ma tak nadchla, že som musela upiecť tekvicový cheescake.

Susedky aj rodina testovali a hodnotili.

Výsledok?

Koláč prešiel na jednotku a recept môžem posunúť ďalej. 

Suroviny na jednu okrúhlu tortovú formu

Na cesto:

  • 200g maslových celozrných sušienok
  • 120g rozpusteného masla

Na tvarohový krém:

  • 750g tvarohu bez tuku
  • 200g syru lučina
  • 250 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 5 vajec veľkosti L
  • 80g hnedého cukru
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na tekvicovú plnku:

  • 300 g tekvice – najlepšie hokkaido alebo oranžovej maslovej tekvice na pečenie
  • 3 polievkové lyžice hnedého trstinového cukru
  • mletá škorica a čerstvo mletý muškátový oriešok na ochutenie
  • 85 g žervé, natierkového masla alebo Lučiny
  • 1 vajíčko

Odporúčame vyskúšať: Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Biskupský chlebíče

tekvicovy-cheesecake

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. V malom kastróliku roztopím maslo. Sušienky dám do mikroténového vrecúška, obalím ho utierkou a na tvrdej podložke pomocou tĺčika na mäso na drobno rozdrvím. Vysypem ich do misky a zalejem roztopeným maslom. Formu na pečenie vymastím olejom alebo maslom a vysypem múkou. Rovnomerne do nej vložím sušienkovo maslový mix a utlačím ho. Zvyknem to robiť pohárikom. Dám upiecť na 10 minút pri teplote 160 stupňov.

2. Zatiaľ umyjem tekvicu, ak je treba ošúpem (pri hokkaide šupku nechám), vydlabem semiačka a nakrájam na kocky.

3. Tekvicu podusím v hrnci pod pokrievkou s cukrom, koreninami a troškou vody, aby sa nepripálila. Keď je úplne mäkká, tak ju rozmixujem ponorným mixérom do hladka. Keď trošku vychladne zamiešam do pyré žervé a vajíčko.

4. Na tvarohovú plnku vymiešam dokopy všetky ingrediencie. Hladký krém vylejem na predpečený korpus, lyžicou navrch poukladám tekvicové pyré a vidličkou ho špirálovitým pohybom zapracujem do tvarohovej plnky.

5. Koláč dám piecť na hodinu pri 160 stupňov. Do rúry zvyknem vložiť nádobu s vodou, tak aby sa zachovala v rúre vlhkosť a koláč zostal šťavnatý. Cheescake nesmie byť prepečený, pretože by bol suchý, musí zostať zľahka trasľavý.

Odporúčame vyskúšať: Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Mrkvové guličky

Knihu - Sladkosti, od ktorých sa nepriberá si môžete zakúpiť za 12,99 eur na www.sladkaema.com

sladkosti-od-ktorych-sa-nepribera

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Martina Zahoranová 01.12.15 17:22

MZ
karma
92.00

určite sa oplatí vyskúšať... tekvicu mám ide sa na to :-)

  • 0
Odpovedať

Tomas Agocs 06.12.15 16:41

TA
karma
-1.00

mnaaam

  • 0
Odpovedať

Júlia Anyalaiová 11.12.15 15:04

JA
karma
-1.00

Vyzerá to super! :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 21.12.15 08:33

karma
93.00

výborný :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní