Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať

Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať

Šíri sa vôňa vianočného pečiva aj z vašej domácnosti? Do Vianoc zostáva necelý týždeň. Ak ste ešte pečenie pre iné povinnosti nestihli, určite premýšľate nad tým, aké tradičné vianočné pečivo a vianočné dobroty by tento rok nemali chýbať na vašom sviatočnom stole.

Máte radi orechy? Nesmrteľnou klasikou je najmä suché orechové pečivo, ktoré možno dochutiť a ozdobiť podľa vlastnej fantázie na množstvo spôsobov. Najlepšie chutia zlepované, s dávkou poctivého domáceho džemu, ktorý ich jemnú chuť ešte viac podčiarkne. 

Aby nielen dobre chutili, ale aj pekne vyzerali, nič nepokazíte čokoládovou polevou, ktorú môžete na záver ozvláštniť drobným zdobením s cukrovinkami. Receptov na ne je síce mnoho, no my vám ponúkame overený a najmä jednoduchý recept, s ktorým sa vám určite vydaria. Pustíte sa na vianočné pečenie s nami? Toto suché vianočné pečivo s orechmi si zamilujete!

Odporúčame: Jednoduchý recept na kokosové pusinky: Počas Vianoc im nik neodolá!

orechové pečivo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Suroviny na drobné orechové pečivo:

  • 300 gramov hladkej múky
  • 100 gramov čerstvo mletých vlašských orechov
  • 100 gramov práškového cukru
  • 250 gramov Palmarínu alebo Hery
  • štipka soli
pečivo

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Ako pripraviť drobné vianočné orechové pečivo

V prvom kroku najemno pomelieme vlašské orechy. Tie by sme mali mlieť vždy čerstvé pred prípravou konkrétneho receptu, aby nestuchli a zachovali si tak svoju pravú orechovú vôňu. Do väčšej misy nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli a mleté orechy.

Zmes premiešame a pridáme na pásiky nakrájaný a zmäknutý rastlinný tuk. Orechové cesto je najvhodnejšie miesiť ručne, až kým sa jednotlivé suroviny neprepoja a nevznikne lepkavé, no foremné hladké cesto. Je najvhodnejšie nechať cesto odležať niekoľko hodín, ideálne aj cez noc. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme formičkami vzory – orechové kolieska, orechové srdiečka a podobne.

Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň vykrojené cesto. Pečenie cesta trvá zhruba 15 minút – pri teplote cca 170 – 180 °C (v závislosti od danej rúry). Upečené a vychladnuté pečivo zlepujeme džemom. Chrumkavé orechové koláčiky plnené džemom na záver môže na vrch prísť čokoládové zdobenie a posypanie cukrárenským posypom.

Tipy na ďalšie orechové koláčiky, drobné pečivo a dezerty:

- Suché orechové pečivo
1 z 4
Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk
Suché orechové pečivo: Vianočná klasika, ktorá na stole nesmie chýbať - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Článok aktualizovaný 18.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 18.12.21 13:16

ĽŠ
karma
100.00

Rada pripravujem, výborná vianočná klasika.

  • 1
Odpovedať

Anna Vargová 19.12.21 20:31

AV
karma
100.00

Recept sa mi páči. Vyzerá jednoducho. Keďže orechy mam, vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 20.12.21 14:35

karma
-1.00

Verím, že budete s výsledkom spokojná. :-)

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 20.12.21 22:58

karma
100.00

Akurát som včera piekla orechové medvedie labky a linecke s makom

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.12.21 19:24

MM
karma
100.00

už máme napečené, ale určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní