Sviatočná pochúťka: Tradičné domáce kremrole s vyšľahaným krémom

Sviatočná pochúťka: Tradičné domáce kremrole s vyšľahaným krémom

Kremrole, šamrole alebo jednoducho trubičky z lístkového cesta – až jednu ochutnáte, hneď budete chcieť ďalšiu a ďalšiu. Tieto chutné trubičky plnené ľahkou sladkou penou sú skvelou pochúťkou ku káve, no ešte bežnejšie sa s nimi stretávame na svadbách. U nás máme túto pochúťku zafixovanú ako svadobný koláčik, ktorý z tácok mizne ako prvý.

Ich výhodou je, že sa pripravujú z lístkové cesta, preto ich môžeme zaradiť medzi skvelé sladké recepty z lístkového cesta, ktoré sú nenáročné na prípravu. Ochutnajte ich a určite im už viac neodoláte.

Vyskúšaj aj: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou

tradičné domáce kremrole

Zdroj: Shutterstock®

Na kremrole budete potrebovať:

  • 2 balenia lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • 2 dcl vody
  • 5 vaječných bielkov
  • 500 g práškového cukru

Rozvaľkáme si lístkové cesto natenko. Ak ste volili už rozvaľkané cesto, tak máte o starosť menej. Lístkové cesto si nakrájame na 2 cm široké pásiky. Každý pásik ešte následne rozdelíme na 2 polovice. Na prípravu kremrole budete potrebovať špeciálne cukrárenské trubičky alebo si môžete pomôcť s tým, čo nájdete doma. Postačí vám napríklad alobal, z ktorého si trubičky môžete vyrobiť. Na pripravenú formu namotáme pásik lístkového cesta a konce dobre pritlačíme, aby si počas pečenia zachovali tvar.

Na plech dáme papier na pečenie a naukladáme pripravené rolky. Rolky potrieme rozšľahaným vajíčkom spolu s lyžicou vody. Kremrole pečieme v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút, aby boli upečené dozlatista.

Upečené trubičky stiahneme z formy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich naplníme krémom, ktorý si pripravíme z cukru, bielkov a vody. Práškový cukor necháme rozpustiť vo vode a medzitým si z bielkov vyšľaháme sneh. K snehu postupne prilievame cukrovú vodu a miešame dovtedy, kým nám nevznikne tuhá sladká pena. Tou naplníme trubičky, posypeme ich práškovým cukrom a môžeme podávať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Mária Maxianová 02.10.20 18:53

MM
karma
100.00

šamrole milujem, ale radšej platonicky :-)

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 03.10.20 05:12

ĽŠ
karma
100.00

Jednoduchá a rýchla sviatočná pochúťka - rada občas pripravujem!

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.10.20 08:58

DB
karma
117.00

Jednoducho - mňam !

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.10.20 12:43

MC
karma
109.00

Starý dobrý zákusok.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 03.10.20 15:17

KK
karma
105.00

spomienka na detstvo

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.10.20 12:51

SK
karma
114.00

...a my máme taký recept od našej babičky na plnku, že okrem spomínaných ingrediencií, tam ešte primiešame jedno, v rúre upečené jablko...nostalgia a chutí famózne.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.10.20 22:23

karma
109.00

Tak toto som ešte neskúšala,ale dala by som si povedať.Ešte vymyslieť nejaké trubičky,na ktoré namotať lístkové cesto.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 07.10.20 16:09

DB
karma
114.00

"šamrónky "sú pre mňa najlepší zákusok.takto sa u nás hovorí kremrolám.

  • 0
Odpovedať

Magdaléna Križanová 18.10.20 11:11

MK
karma
92.00

kremrole - taká slovenská klasika

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 22.10.20 18:48

ĽK
karma
106.00

Kremrole tieť robím podľa tohto receptu a sú vynikajúce :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Šmidová 02.11.20 12:42

karma
-1.00

Toto sme este neskusali, ale vyzeraju lakavo

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 23.11.20 13:40

JP
karma
100.00

fuuu to je riadna kalorická bomba ... ja pásiky cesty dávam 3 cm, a plnku robím tak že na 1 vajce veľkosti L dávam 40 g cukru a dávam podľa toho aký mám , zväčša kryštálový

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní