Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna

Tradičná Sacherova torta: Pre niekoho staromódna, ale stále originálna

Čokoládovú tortu s marhuľovým džemom pozná azda každý. Viac-menej si ju spájame s Viedňou a dá sa povedať, že je pre ňu typická. Je to tradičný zákusok, ktorý sa síce dostal skoro do každého kúta, no originál je len jeden.

Podľa histórie bola prvá čokoládová torta upečená v roku 1832. Na dvore kniežaťa ochorel kuchár, ktorý nechal svojho učňa pripraviť dezert na slávnostnú večeru. Tým učňom bol Franz Sacher, ktorý vytvoril jednoduchý čokoládový koláč. Podľa histórie jeho zákusok zožal veľký úspech. Postupne sa tento dezert vylepšoval a začal sa dostávať do všetkých končín Viedne. Dnes je dokonca na Sacherovu tortu vydaná ochranná známka. Tak si poďte zamaškrtiť na tomto lahodnom čokoládovo-čokoládovom zákusku.

čokoládová torta s marhuľovým džemom

Zdroj: Shutterstock®

Na Sacherovu tortu potrebujeme:

  • 130 g čokolády na varenie
  • 100 g práškového cukru
  • 130 g zmäknutého masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • marhuľový džem (použiť môžete aj iný – podľa chuti)

Na polevu (ganache):

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 ml smotany
  • 50 g zmäknutého masla

Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu a necháme ju vychladnúť. V miske si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom. K zmesi postupne pridáme vaječné žĺtky a napokon aj vychladnutú čokoládu.

V extra miske vymiešame bielky s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovo-čokoládovej zmesi. Na záver začneme po častiach vmiešavať preosiatu múku. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú si vopred vymastíme a vysypeme múkou. Korpus pečieme pri teplote 180 °C približne 55 minút. Po dopečení necháme korpus vychladnúť. Keď bude vychladnutý, tak ho prerežeme na polovicu a natrieme marhuľovým džemom. Aby bola torta vláčnejšia, tak 100 g džemu zmiešajte s 50 ml horúcej vody.

Polevu si pripravíme tak, že čokoládu si nalámeme na menšie kúsky a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme chvíľu odstáť a následne miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Na záver pridáme maslo a vymiešame dohladka. Polevu nalejeme na tortu, uhladíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Prajeme príjemné maškrtenie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 20.08.21 11:50

KK
karma
105.00

Sacherovu tortu milujem a k nej dobrú kávu, mňam.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:12

karma
113.00

Káva a „sacherka" - dokonalá kombinácia, mňam! :D

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 20.08.21 16:45

MR
karma
109.00

zbožňujem ju..

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 21.08.21 09:28

MC
karma
109.00

Stará dobrá poctivá torta.

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 21.08.21 13:47

MK
karma
100.00

Dávno som nerobila, určite najbližšie urobím

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 21.08.21 15:59

IM
karma
100.00

Dala by som si teraz kusok

  • 1
Odpovedať

Patrik Podmanický 22.08.21 16:52

PP
karma
96.00

Nepovedal by som staromódna, je to klenot medzi tortami. Existuje priam dvesto rokov a stále má množstvo obdivovateľov.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:14

karma
113.00

Určite súhlasím - je to klenot, ale na druhej strane už všetci pečú skôr „modernejšie" zákusky, ako je cheesecake, cupcakes, brownies, takže môžeme povedať, že sacherka je aj trošku staromódna ;) alebo nie?

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 24.08.21 17:57

MM
karma
100.00

Sacher je Sacher, ja pečiem podobnú, namiesto marhuľového lekváru dávam varenú cviklu

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:15

karma
113.00

O kombinácii s cviklou som ešte ani nepočula - zaujímavá kombinácia.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 30.09.21 00:22

ĽU
karma
100.00

dobrá torta

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní