Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané

Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané

Vianoce bez suchého pečiva akoby ani neboli. Jeho nespornou výhodou je fakt, že ide o skutočne trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží a viete ho spotrebovať aj neskôr po Vianociach. Navyše, jeho vôňa vždy vyčaruje tú pravú vianočnú atmosféru. 

Jednou z klasík, bez ktorých si Vianoce mnohí nevedia predstaviť, sú napríklad aj nadýchané kokosky. Sladkastej a dráždivej vôni práve dopečených kokosiek vie iba málokto odolať.

 Ak patríte aj vy medzi milovníkov exotického kokosu, výborné kokosky na vašom sviatočnom stole chýbať jednoducho nemôžu. Ako prebieha príprava kokosiek?

Odporúčame: Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo

kokosky

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduché vianočné kokosky bez múky – ingrediencie:

  • 200 gramov strúhaného kokosu
  • 4 vaječné bielky
  • 200 gramov práškového cukru
  • štipka škorice
suché pečivo

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť kokosové pusinky?

Kokos sprudka opražíme na panvici, kým nechytí zlatistú farbu. Dávame však pozor na to, aby sa nám príliš nepripiekol. Opražený kokos necháme na panvici vychladnúť a medzitým si z bielkov vyšľaháme tuhý lesklý sneh.

Do snehu potom metličkou na šľahanie primiešame cukor a dôkladne zamiešame, kým sa nerozpustí. V poslednom kroku primiešame opražený kokos so štipkou škorice. Kokosky je ideálne piecť na plechu s papierom na pečenie.

Klasické kokosky tvoríme cukrárenským vreckom so širšou ozdobnou špičkou, prípadne tvarujeme súmerné kôpky lyžicou. Pečieme ich zhruba na 140 °C, čas pečenia je 20 minút, kým nie sú chrumkavé a nemajú zlatistý nádych. Lahodné kokosky skladujeme v suchu a chlade.

TIP: Ak budete robiť kokosky skôr ploskejšie, môžete ich po dve zlepiť chutných domácim džemom a trebárs aj obliať čokoládou. Verte, že sa po nich len tak zapráši. 

Ďalšie vianočné recepty na obľúbené vianočné pečivo:

Článok aktualizovaný 19.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Martina Zahoranová 14.12.21 16:20

MZ
karma
92.00

milujem koláčiky a zákusky s kokosom a rada vyskúšam aj tieto kokosky

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 14.12.21 22:38

MK
karma
100.00

Vyskúšam, dávno som ich nerobila

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.12.21 06:57

ĽŠ
karma
100.00

Chutná klasika, rada pripravujem.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 15.12.21 09:01

KK
karma
105.00

práve dnes idem piecť :)

  • 0
Odpovedať

Lenka Pisarčíková 17.12.21 09:22

LP
karma
-1.00

Robili ste presne tento recept? Ak áno, ako sa Vám podarili?

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 16.12.21 00:20

karma
109.00

Ked mi zostanú bielky, tak vždy spravím kokosky...mňam :-)

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 19.12.21 00:14

ĽU
karma
100.00

mám veľmi rada koláče z kokosu

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.12.23 22:23

karma
109.00

Ďalšia pochúťka na vianočný stôl.

  • 0
Odpovedať

Kristína Mušková 21.12.23 12:37

KM
karma
-1.00

Takéto kolačiky niekedy robila moja mamka, ale dnes ich už nerobíme

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 21.12.23 13:07

karma
-1.00

Nerobila som zatial taketo. No uz mame napecene, stacilo :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní