Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve!

Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve!

Určite nám dáte za pravdu, že existujú múčniky, ktoré môžete upiecť v ktoromkoľvek ročnom období a vždy budú chutiť skvelo. Medzi nadčasové a ikonické múčniky patrí bezpochyby voňavý perník, ktorý je tým najvhodnejším spoločníkom k rannej či poobednej káve. Jeho vôňa vás navyše prenesie do dôb, keď ste ešte boli deti a pekávala vám ho s láskou vaša babička.

Výhodou perníka je jeho rýchla príprava, malé množstvo ingrediencií a variabilita v dochucovaní. U nás doma chutí najlepšie s dávkou poctivého slivkového lekváru a čokolády. V takejto podobe ho ja osobne dokážem konzumovať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. K receptu na perník, ktorý vám uvádzam nižšie, sa už roky rada vraciam a posúvam ho ďalej aj známym, ktorí perník ochutnali. Opäť cítim jeho chuť na jazyku a teším sa na jeho ďalšiu prípravu.

Odporúčame: Sezóna ríbezlí: Ochutnaj tento nadýchaný ríbezľovo-čokoládový koláč!

lahodný perník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na perníkové cesto budete potrebovať (cesto je na veľký plech, najčastejšie však pripravujem iba polovičnú dávku)

  • 400 gramov hladkej múky špeciál
  • 300 gramov práškového cukru
  • 3 dcl mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 prášok do perníka
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 2 lyžice kvalitného kakaa
  • 2 lyžice slivkového lekváru

Pozri aj: Pudingová bábovka: Túto nadýchanú dobrotu ku káve si zamiluješ!

lahodný perník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Všetky sypké prísady premiešame spolu – múku, cukor, prášok do pečiva, prášok do perníka, kakao a škoricu. Následne rozbijeme dve vajcia a pridáme ich k zmesi, rovnako ako aj slivkový lekvár. Potom prilievame tekuté prísady – mlieko a olej. Celú zmes opatrne premiešavame metličkou až do hladkého cesta, ktoré je stále tekuté, no príjemne hutné. Pozor, cesto nešľaháme mixérom, mohlo by sa nám ubiť a pri pečení by nenarástlo.

Vyskúšaj aj: Nadýchaná Pavlova torta: Tomuto dezertu zaručene neodoláš!

voňavý perník

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Plech ideálne vystelieme papierom na pečenie. Ak papier na pečenie momentálne nemáte, pokojne plech pretrite olejom a vysypte hladkou múkou. Efekt je rovnaký. Cesto prelejeme do formy a pečieme na 180 °C zhruba 25 minút (v závislosti do rúry). Perník pečieme, pokým nám cesto krásne narastie a jeho dráždivá sladkokorenistá vôňa sa začne šíriť do všetkých kútov domácnosti. Po vychladnutí natrieme vrch perníka vrstvou slivkového lekváru a polejeme roztopenou horkou čokoládou. Ak preferujete čistý perník, chybu neurobíte. Je vynikajúci aj bez zdobenia a chutí aj na druhý či tretí deň.

Inšpiruj sa: Strakatý cheesecake: Ochutnaj tento lákavý trojfarebný dezert

- Domáci perník
1 z 6
Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve! - KAMzaKRASOU.sk
Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve! - KAMzaKRASOU.sk
Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve! - KAMzaKRASOU.sk
Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve! - KAMzaKRASOU.sk
Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve! - KAMzaKRASOU.sk
Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve! - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Marianna Rajniaková 23.08.21 11:20

MR
karma
109.00

milujem perník a ešte nasekané oriešky do cesta ja pridávam..

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 23.08.21 14:14

DB
karma
117.00

Perník je vždy dobrý

  • 1
Odpovedať

Martina Putoráková 23.08.21 14:26

MP
karma
97.00

Pečiem ho často, dokonca presne tento recept :) odporúčam

  • 1
Odpovedať

Leona Bašistová 23.08.21 15:00

LB
karma
104.00

výborný recept, už len pri samotnom čítaní som cítila vôňu škorice :))) perníkové cesto, nakoľko sa snažím piecť bez cukru, dochucujem 3ks roztlačených dozretých banánov. Chutí tiež fantastický a cesto ostáva vláčne. :)))

  • 1
Odpovedať

Simona Paľovčíková 24.08.21 00:01

karma
-1.00

Ďakujem za super tip na náhradu cukru....určite vyskúšam i tento variant. :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 23.08.21 16:12

KK
karma
105.00

ďakujem za pripomenutie, už som ho dávno nepiekla

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 23.08.21 19:24

JK
karma
100.00

Mn robievam

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 24.08.21 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Obľúbená maškrta našich detí, rada pripravujem.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 24.08.21 12:37

ZS
karma
100.00

Taký istý recept mám aj ja.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.08.21 15:25

IM
karma
100.00

Dala by som si narobili ste mi chute

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní