Jeseň patrí tekvici hokkaido, respektíve tekviciam všeobecne, ale aj jablkám. V tomto období zo stromov oberáme jablká, z ktorých mnohí z nás deťom pripravujú detskú výživu. Teda, nielen deťom, ale aj sebe. Veď na detskej výžive nie je nič zlé a je jedno, že má prívlastok detská – pochutnať si na nej môže aj každý dospelý.
No ak máte tých jabĺk o čosi viac, tak si z nich niečo chutné upečte. Skvelé je jablkové pité od babičky, jablkovo-tvarohové pité i neťahaná jablková štrúdľa. Vyskúšať môžete aj jednoduchý recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktoré sú ľahké na prípravu, keďže základom je lístkové cesto. No a čo také muffiny? Aj tie si môžete upiecť podľa dnešného receptu.
Vyskúšaj aj: Slivkové gule zo zemiakové cesta: Dopraj si lahodný obed!
Na jablkové muffiny potrebujete:
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ½ hrnčeka mlieka
- ¼ hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžičku škorice
- 3 až 4 menšie jablká
- orechy, čokoláda, kakao, kondenzované ovocie
Bude ťa zaujímať
V jednej miske si zmiešame suché a v druhej mokré suroviny. To znamená, že v jednej miske si zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a podľa vlastného uváženia nasekané orechy, čokoládu alebo kakao (poprípade z každého troška). V druhej miske si zmiešame mlieko, olej a vajíčka.
Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame na najširšom strúhadle. Zmiešame mokré a suché prísady a nakoniec pridáme aj nastrúhané jablká. Všetko poriadne premiešame a vytvorenou zmesou naplníme košíky na muffiny.
Muffiny pečieme pri teplote 180 °C, a to približne 20 až 30 minút. Muffiny by mali byť krásne zlatisté, no ak si nie ste isté, či sú skutočne upečené, tak použite špajdľu – ak ju zapichnete do muffinov a vytiahnete s nalepeným cestom, muffiny je potrebné ešte chvíľu piecť!
Neprehliadni: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia