Sezóna sladučkých červených jahôd je v plnom prúde. Toto chutné jarné ovocie je vítanou súčasťou každého jedálnička. Pýtate sa prečo? Sú predsa zdrojom mnohých cenných látok, napríklad vitamínov C, E aj K, fosfora či draslíka. Pôsobia detoxikačne a majú blahodarný vplyv na činnosť mozgu, srdca aj ciev či stav pokožky. A, samozrejme, výborne chutia. Čo však s množstvom nazbieraných jahôd, ktoré sa vám urodili v záhradke? Alebo sa radi vyberáte na samozber jahôd?
Z nazbieraného ovocia si môžete pripraviť úžasný domáci jahodový džem či dreň do mrazničky, ktorá vám poskytne počas horúcich letných dní dokonalé osvieženie. Jahody tiež môžete pridať do smoothie nápojov alebo domácej zmrzliny. Rovnako sa môžete pustiť do pečenia. A práve tip na domáci koláčik s jahodami vám dnes prinášame aj my. Tento kysnutý tvarohovo-jahodový závin budú zbožňovať všetci milovníci sladučkých jahôd. Bežný je možno skôr makový závin alebo orechový závin, no niekedy treba vyskúšať aj niečo nové. Tak teda umyte jahody, vyberte kuchynskú váhu a poďme na to!
Pozri aj: Zákony na ochranu zvierat: Takto sú chránené zvieratá v rozličných krajinách!
Na cesto budeme potrebovať:
- 250 g polohrubej múky
- 125 ml mlieka
- 1 lyžicu krupicového cukru
- 1/4 kocky droždia
- 50 ml oleja
- štipku soli
- 1 vajíčko
Na plnku si pripravíme:
- 250 g jemného tvarohu
- 1 žĺtok
- pol balíčka vanilkového pudingu
- 3 lyžice práškového cukru
- kôru z citróna
- 1 vanilkový cukor
- jahody
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy
- Z polky mlieka (asi 60 ml), droždia a cukru si pripravíme kvások. Nezabúdajte na to, že mlieko musí byť vlažné.
- Následne si v dostatočne veľkej miske vymiešame polohrubú múku so štipkou soli a pridáme vajíčko, zvyšok mlieka, olej a, samozrejme, hotový kvások. Zo zmesi vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple kysnúť aspoň 45 až 50 minút.
- Kým nám cesto kysne, pripravíme si plnku. V miske vymiešame tvaroh so žĺtkom, pudingom, práškovým aj vanilkovým cukrom. Na dochutenie môžeme pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
- Nakysnuté cesto si vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a rohy natrieme vajíčkom. Následne cesto potrieme plnkou a poukladáme na ňu ešte na tenké plátky nakrájané jahody. S množstvom jahôd to však nepreháňajte, aby nebolo cesto veľmi mokré. Postačí vám zo päť väčších červených jahôd.
- Nakoniec cesto opatrne zavinieme, preložíme na plech a ešte potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote 220 °C asi 20 minút. Po ochladnutí môžeme posypať práškovým cukrom a nakrájať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Recept na jahodové smoothie 3x inak: Lahodné, chutné a zdravé!