Zdravé recepty: Makvec

Zdravé recepty: Makvec
  • 18.05.2015
  • Janka Pačeková

Aj vám chutia koláčiky ktoré obsahunú mak? V slovenskej kuchyni sa mak používa naozaj vo veľkom a preto je naozaj problém si vybrať z pestrej ponuky sladkostí.

No dnes tu máme niečo, po čom sa určite budete zalizovať :) Táto fantastická maškrtka je ako stvorená ku kávička, alebo aj na raňajky s kakaukom :) Tak čo ako si na ňom pochutíte vy?

Suroviny na prípravu: 

  • 1,5 hrnčeka múka hladká špaldová celozrná
  • 1 hrnček mlieko rastlinné
  • 1 hrnček mak mletý
  • 1 hrnček cukor trstinový nerafinovaný
  • 1 ks prášok do pečiva bezfosfátový (DM drogéria)
  • 0,5 hrnčeka olej kokosový
  • 1 ks banán prezretý
  • 1 ks jablko menšie
  • lieskové oriešky posekané

Na potretie: 

  • lekvár domáci

Poleva:

  • čokoláda na varenie
  • olej kokosový

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Pesto z medvedieho cesnaku

recept na makovec

Zdroj: Janka Pačeková


Množstvo: 12 kúskov
Doba prípravy: 20 minút 
Doba pečenia: 30 minút na 180 °C
 


Odporúčame vyskúšať:   Kysnuté rožky so slivkovým lekvárom
 

recept na makovec

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy Makovca:

1. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme mletý mak a trstinový cukor a premiešame. 

2. Banán poriadne roztlačíme vidličkou alebo zmixujeme s mliekom. Ďalej pridáme do sypkej zmesi rozmixovaný banán s mliekom a olej a vymiešame hladké cesto.

3. Nastrúhame si jedno menšie jablko a pridáme ho do cesta, do cesta pridáme ešte nasekané lieskové orechy a dôkladne ich zapracujeme do cesta.

Odporúčame vyskúšať:  

RAW Recepty - Pohánková RAW kaša 

RAW Recepty - Raw vegan ice cream

recept na makovec

Zdroj: Janka Pačeková

4. Okrúhlu formu si vymažeme olejom a vysypeme kokosom a cesto nalejeme do formy. Koláč pečieme približne pol hodinu pri teplote 180 stupňov.

5. Na ešte horúci koláč natrieme domáci lekvár. Ja som použila malinový, chutný bude určite aj slivkový, či ríbezľový.

6. Pripravíme si čokoládovú polevu z kokosového oleja a čokolády na varenie. Nad parou si rozpustíme kokosový olej, pridáme čokoládu, množstvo záleží od vás, akú chcete mať polevu hustú. Hotovú polevu nalejte na koláč a rovnomerne ju rozotrite.

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse

Prajeme vám sladké maškrtenie smiley

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Erika Špacírová 18.05.15 21:29

karma
93.00

vyzerá chutne :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 18.05.15 21:59

MZ
karma
92.00

makové koláče mám veľmi rada a tento je ešte aj "zdraví" určite sa oplatí vyskúšať

  • 0
Odpovedať

Andrea Špaňová 18.05.15 22:59

karma
-1.00

vyzerá výborne :3

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 19.05.15 07:36

IG
karma
-1.00

Skvelý, milujem makové koláče sú to ideálne raňajky :)

  • 0
Odpovedať

Nikola Sisáková 19.05.15 10:03

NS
karma
-1.00

mak nemusím, ale tá poleva vyzerá lákavo :D

  • 0
Odpovedať

Andrea Vidová 19.05.15 11:44

AV
karma
-1.00

mňam,vyzerá a chutí určite výborne

  • 0
Odpovedať

Zuzana Vlaháčová 01.06.15 20:55

ZV
karma
-1.00

Zdravim :-) prave som dopiekla,no kolac sa mi zda nedopeceny-zvnutra.je ako keby trosku "mokry".je to tak spravne?zvonku ma dobru farbu,este tmavsiu ako vas.a to som ho piekla cca 45min.pri 180˚.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 19.12.15 16:26

SK
karma
114.00

moja svokra robievala kolac Makovec,ale tento bude podla ingrediencii ovela zdravsi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní