DŽEMUJEME - ako pripraviť skutočne dobrý džem

DŽEMUJEME - ako pripraviť skutočne dobrý džem
  • 05.09.2015
  • Ema Tekelyová

Milujem ten pocit džemovania!

Keď mi rukami prejde každý kúsok čerstvého voňavého ovocia, ktoré spracujem do najchutnejšieho džemu na svete.

Tohtoročná džemovacia sezóna sa u nás doma odštartovala jahodami.

Nasledovať budú ríbezle, maliny a marhule.

Vyskúšajte to aj vy. Je to jednoduché…

Budeme potrebovať: 

  • ľubovoľné množstvo sezónneho ovocia
  • hnedý cukor – podľa chuti a typu ovocia
  • čisté zavaracie poháre

Odporúčame vyskúšať tiež: Makovo-slivkový posúch

jahodovy-dzem

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Na džem používam hlavne velmi zrelé ovocie, ktoré sa priam núka, že chce ísť do „hrnca“. Ovocie umyjem, vykrojím škaredé časti a nakrájam na menšie kúsky – v prípade marhúľ, sliviek, broskýň a väčších jahôd.

2. Jemne podlejem troškou vody, aby sa v hrnci nepripálili a na miernom ohni varím, kým ovocie nezmäkne. V prípade jahôd a drobného ovocia to trvá kratšie.

3. Potom pridám cukor – vždy podľa chuti. Ak je ovocie kyslé, tak ho použijem viac a opačne. Miešam na miernom ohni až kým džem nezhustne. Tento proces trvá dosť dlho, niekedy aj dve tri hodinky, preto najradšej „džemujem“ celý deň! Je to totiž dosť pracné a určite sa v kuchyni zíde aj ďalšia pomocná ruka.

4. Ak mám pocit, že džem by už mohol byť dostatočne hustý, tak si urobím test: na čistý tanierik nakvapkám lyžičku džemu a nechám ho vychladnúť. Ak bude aj studený dosť tekutý, musím pokračovať s „odparovaním“ ďalej.

5. Ak sa mi zdá, že je džem akurát hustý, ešte horúci ho pomocou lievika a naberačky nalievam do čistých pripravených pohárov.

6. Džemy nesterilizujem ani v mikrovlnke ani v trúbe alebo v hrnci. Babka ma naučila, že ešte horúcemu poháru stačí poriadne utiahnuť vrchnák a otočiť ho dole hlavou a postaviť tak na utierku. Takto nechávam džemy vychladnúť do ďalšieho dňa. A vydržia celý rok.

Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé recepty: CUKETOVO MRKVOVÉ KOCKY

Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na:  www.sladkaema.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Martina Zahoranová 11.09.15 19:55

MZ
karma
92.00

veru niet nad dobrý domáci džemík v palacinkách

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 09:30

MR
karma
-1.00

mám rada domáce džemy jahodové slivkové marhuľové :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní