Galettes – slané palacinky s francúzskym šmrncom

Galettes – slané palacinky s francúzskym šmrncom
  • 28.05.2014
  • Barbora Daxner

Neodolateľný francúzsky šarm dokážete vyčariť aj vo svojej kuchyni! Priznáme sa, že základný recept na typické slané francúzske palacinky s názvom galettes sme googlili na rozličných cudzokrajných stránkach tak trochu s malou dušičkou. Už raz sme totiž s prípravou galettes experimentovali, a výsledok? Palacinky sa buď lámali alebo boli tvrdé ako betón. Ani nehovoriac o tom, že ich príprava zabrala neskutočné štyri hodiny. Recept, ktorý sme tentokrát rozšírili o zopár vychytávok (troška hladkej múky či korenie) však priniesol vytúžený výsledok. 

Plnka pozostáva z prísad „čo chladnička dala” – jednotlivé ingrediencie však môžete obmeniť podľa vlastnej ľubovôle. Vrelo odporúčame, aby ste nezabudli galettes na záver poliať zmesou olivového oleja a parmezánu (parmezán rozmiešate v malej mištičke s olivovým olejom). Zmes premaže trochu suchú a tuhšiu konzistenciu palaciniek a lahodne pošteklí vaše chuťové bunky. Mimochodom, nám zachutilo aj to, keď sme si do tejto zmesi namáčali suché, nenaplnené palacinky v akomsi variante pizza štanglí. Tak Bon appetit!

Pozri aj: Najlepší zemiakový prívarok – dokonalý s hovädzím mäsom aj vareným vajíčkom

galettes

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie:

Na cesto potrebujeme: 

  • 200 gramov pohánkovej múky
  • 3 celé vajcia
  • 2 čajové lyžičky hladkej múky
  • 500 ml polotučného mlieka
  • štipka čierneho korenia
  • štipka soli
  • olivový olej

Náplň: 

  • 1ks šalotka
  • hrsť čerstvého baby špenátu
  • čerstvé šampiňóny (množstvo podľa chuti)
  • cherry paradajky (množstvo podľa chuti)
  • hrsť tekvicových semiačok
  • 50 gramov strúhaného eidamu 
  • syr Gran Padano alebo parmezán
  • olivový olej
  • 50 g parížska hydinová šunka

Skús aj: Sladké zapekané cestoviny: S lekvárom a orechmi sú neprekonateľné!

recept na slané palacinky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Všetky prísady na cesto vložíte do väčšej misy a zmiešate dohromady pomocou ručného mixéra. Ak nechcete, aby cesto plachtilo vzduchom naprieč kuchyňou, odporúčame nádobu s vyššími stenami. Na teflónovú, nelepivú panvicu nalejete trošičku olivového oleja a pridáte za naberačku cesta. Opekáte palacinku, dokým spodná strana nechytí zľahka opálený nádych (v procese kontrolujte, či sa nezačala lepiť o dno a či už chytá farbu), potom ju prevrátite na druhú stranu, aby tej vrchnej bledej strane nebolo ľúto. Takto pripravíte všetky galettes, až dokým vám nedôjde cesto. 

V druhej panvici osmažíte šalotku, pridáte šampiňóny a restujete. Aby im nebolo smutno, prihodíte hrsť baby špenátu a cherry paradajky spolu s tekvicovými semiačkami. Prísady do panvice vkladáte voľne, poradie záleží na vás. Pointa je, aby sa vytvorila akási poloomáčka. Krátko predtým, než panvicu odstavíte z ohňa zmes posnežíte strúhaným eidamom. Zvyšok si odložíte nabok. 

Na každú palacinku položíte polovicu plátku šunky, štedro zalejete zmesou, poprášite trochou eidamu a poohýbate jej rohy, aby ste ju zatvorili. Keďže cesto je vďaka pohánkovej múke tuhšie a tvrdšie ako pri klasických palacinkách, odporúčame rožteky zafixovať špáradlami. Vrch palacinky polejte olivovým olejom zmiešaným s parmezánom alebo syrom Gran Padano. Ešte otvoriť fľašku lahodného vínka, vytiahnuť na stôl syrový tanier a francúzska hostina sa môže začať. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Komadová 29.05.14 15:35

JK
karma
100.00

vždy robím cesto na palacinky od oka a sú skvelé robievam aj na slano v trojobale aj palacinkovú tortu no mám kamošky ktoré ich nevedia upiecť bud sa im trhajú alebo lepia

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 29.08.14 14:36

MR
karma
-1.00

wau tak presne takéto recepty mám rada... na slano...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní