Chutné a výživné hovädzie mäso – 5 dobrôt, ktoré z neho môžete pripraviť

Chutné a výživné hovädzie mäso – 5 dobrôt, ktoré z neho môžete pripraviť

Naša strava by mala byť bohatá na zeleninu a ovocie. Sú plné vlákniny, vitamínov a minerálov, no chýba v nich viac bielkovín i tukov. Preto je potrebné v jedálničku privítať aj iné potraviny. Napríklad strukoviny sú skvelým rastlinným zdrojom proteínov. Bielkoviny rovnako nájdeme v mäse, ktoré ale odborníci odporúčajú konzumovať v primeranej miere.

Spomedzi rôznych druhov mäsa patrí k tým najvýživnejším aj hovädzie mäso. Nájdeme v ňom obrovské množstvo bielkovín, a to pokojne cez 26 g na stogramovú porciu. Okrem toho je hovädzie mäso zdrojom tukov, vrátane omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamínu B12, vitamínu E, železa, selénu a iných živín. 

A ako si hovädzie mäso najlepšie vychutnať? Prinášame inšpirácie na pokrmy, ktoré musíte vyskúšať!

Hovädzia roštenka na horčici s dusenou mrkvou

Ingrediencie: 

  • 3 PL olivového oleja

  • 2 kg hovädzej roštenky (vysokej)
  • 1 cibuľa 
  • 4 PL balzamikového octu
  • 3 PL dijonskej horčice
  • 5 vetvičiek tymianu
  • 2 šálky vývaru
  • 10 ks mrkvy
  • 1 kg baby zemiakov
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Hovädzie mäso rozdelíme na dva kusy, osolíme a okoreníme. Následne ho zo všetkých strán prudko opečieme na väčšej hlbokej panvici s olejom. Keď sa roštenka zatiahne, vyberieme ju z panvice. Na výpeku osmažíme cibuľu. Pridáme balzamikový ocot a pri zvýšenej teplote pár minút varíme, kým sa ocot zredukuje.

Potom primiešame dijonskú horčicu. Vrátime späť mäso, podlejeme vývarom, pridáme tymian a na nízkej teplote dusíme pod pokrievkou 2,5 až 3 hodiny. Potom k mäsu pridáme malé zemiačiky v šupke a očistenú mrkvu. Varíme ďalších 45 minút do zmäknutia zeleniny a môžeme podávať. 

Odporúčame: Biela špargľa - ako ju správne pripraviť a čo si z nej uvariť? Máme TOP tipy a recepty!

Hovädzie líčka na víne

Ingrediencie: 

  •  800 g hovädzích líčok

  •  350 ml červeného vína
  •  750 ml hovädzieho vývaru
  •  50 ml mlieka
  •  750 g petržlenu
  •  250 g zeleru
  •  8 šalotiek
  •  2 jablká
  •  2 strúčiky cesnaku
  •  60 g masla
  •  1 ČL džemu z černíc alebo čiernych ríbezlí
  •  čerstvý tymian
  •  soľ a korenie

Postup: Šalotky prekrojíme na polovicu, cesnak nadrobno. V hlbšej panvici (ktorá môže ísť do rúry) si rozpustíme polovicu masla a opečieme na ňom líčka z každej strany. Mäso dáme nabok a orestujeme šalotku (asi 10 minút). Pridáme cesnak s tymianom a premiešame. Potom do panvice vrátime líčka a podlejeme červeným vínom. 

Privediem k varu a víno zredukujeme na polovicu. Potom prilejeme hovädzí vývar a privedieme k varu. Okoreníme a osolíme. Panvicu prekryjeme alobalom, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 4 hodiny (teplota 140 °C).

Medzitým si ošúpeme petržlen, zeler aj jablká. Nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme na druhej polovici masla (asi 10 minút). Potom zmes rozmixujeme spolu s mliekom, soľou a korením. Líčka vyberieme z panvice, pridáme džem a povaríme omáčku do zhustnutia. Líčka podávame so zeleninovým pyré preliate omáčkou. 

Falošná sviečková na smotane

Ingrediencie:

  • 1 zväzok petržlenu
  • 1 zväzok mrkvy 
  • 150 g zeleru
  • morská soľ a čierne korenie 
  • 1 cibuľa
  • 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
  • 50 g údenej slaniny
  • 3 bobkové listy 
  • celé čierne korenie 
  • nové korenie
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 2 PL plnotučnej horčice 
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • cca 200 ml mlieka
  • citrón

Postup: Vo väčšom hrnci si rozpálime olej. Potom pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu. Osolíme a okoreníme. Pridáme aj najemno nasekanú cibuľu. Do falošnej sviečkovice urobíme nožom otvory a vložíme do nich kúsky slaniny. Osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine. 

Pridáme aj bobkové listy, celé a nové korenie (ideálne v sitku alebo sieťke). Keď mäso opečieme z každej strany, pridáme nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor. Zalejeme vodou alebo vývarom, osolíme a pod pokrievkou necháme pomaly dusiť asi 2 až 3 hodiny. Podľa potreby počas dusenia ešte pridávame vodu. 

Mäkké hovädzie vyberieme von aj s koreninami. Zeleninu so šťavou rozmixujeme, pridáme smotanu a mlieko. Na ohni ešte prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky a podávame s omáčkou a knedľou. 

Odporúčame: ​Rukola v hlavnej role – recepty na chutné jedlá, ktoré vás dostanú

Voňavé trhané hovädzie mäso

Ingrediencie: 

  • 1 kg zadného hovädzieho mäsa

  • 2 ČL sladkej mletej papriky
  • 2 ČL rímskej rasce
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 jablko
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 ČL kajenského korenia

Postup: Hovädzinu nakrájame na väčšie kusy a okoreníme. Vo veľkom liatinovom hrnci rozpálime olej a opečieme na ňom mäso. Keď sa mäso zatiahne z každej strany a pustí šťavu, pridáme ošúpané a nakrájané jablko, pretlačený cesnak a nakrájanú cibuľu. Podlejeme 250 ml vody a osolíme.

Potom pod pokrievkou pomaličky dusíme 3 až 4 hodiny. Počas dusenia mäso podľa potreby podlievame. Po uvarení mäso natrháme dvomi vidličkami. Podávame s ľubovoľnou prílohou. Odporučiť môžeme napríklad zeleninové hranolky či zemiakovú kašu. Trhané hovädzie mäso je skvelé aj do domácich hamburgerov. 

Hovädzie soté s brusnicami

Ingrediencie: 

  • 500 g hovädzej roštenky

  • 1 PL sladkej mletej červenej papriky
  • 2 PL oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 – 250 ml mäsového vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 červená paprika
  • 50 g brusníc
  • 1 PL sušenej šalvie
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Hovädziu roštenku si nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme. Pridáme aj mletú červenú papriku. Pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a necháme postáť 15 minút v chlade. Na oleji osmažíme najemno nasekanú cibuľu a pridáme mäso. Opekáme asi 5 minút zo všetkých strán.

Potom podlejeme trochou vývaru a červeným vínom. Keď sa víno odparí, pridáme na menšie kúsky nakrájanú červenú papriku. Prikryjeme a dusíme domäkka asi 45 minút. Počas dusenia podľa potreby podlievame ešte vývarom. Pred dokončením pridáme brusnice a šalviu. Povaríme asi 10 minút a odstavíme. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad zemiakovou kašou alebo cestovinami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní