Ľahká cviklová nátierka, ktorú si zamilujú aj deti

Ľahká cviklová nátierka, ktorú si zamilujú aj deti

Jedli ste už niekedy cviklové placky? Ak nie, tak by ste to mali napraviť, pretože ich chuť je rovnako famózna ako chuť cuketových placiek, ktoré sa dajú pripravovať na množstvo rôznych spôsobov. Červená repa je vo svete prezývaná ako krvavé zlato, a to vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus a takisto nutričnej hodnote. Síce patrí k tým potravinám, ktoré farbia a neradi by ste sa nimi zašpinili, no pre naše zdravie a krásu sa ju oplatí konzumovať.

V červenej repe, alebo teda familiárne v cvikle, sa nachádza veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny, nezanedbateľné množstvo vitamínov a minerálov. Okrem samotnej cvikly sa konzumujú aj jej listy, ktoré sú bohaté na betakarotén, vápnik i železo. Čo sa týka ich prípravy, tak sa upravujú ako špenát. Ak si pestujete cviklu v záhrade alebo ste ju už zbadali v obchodoch, tak neváhajte po nej siahnuť. Pripraviť si z nej môžete aj túto chutnú nátierku.

nátierka z červenej repy

Zdroj: Shutterstock®

Na cviklovú nátierku potrebujeme:

  • 3 uvarené červené repy
  • 1 vajíčko uvarené natvrdo
  • 100 g nátierkového masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu kvalitného olivového oleja
  • šťavu z citróna
  • bylinky, soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • orechy

Ako prvé si teda uvaríme cviklu a vajíčka, ktoré po uvarení necháme vychladnúť a ošúpeme. Cviklu a rovnako aj vajíčka nastrúhame na širšom strúhadle. Do misky pridáme prelisovaný cesnak, nátierkové maslo, olej a nasekané bylinky podľa vlastnej chuti. Voliť môžete pažítku, petržlenovú vňať, ale i bazalku. A všetko spolu premiešame. Ak si doma pestujete čerstvé klíčky, tak pokojne môžete do nátierky pridať aj tie alebo ich môžete použiť na finálne dozdobenie pripraveného chlebíka. Do nátierky sa hodia klíčky žeruchy, reďkovky, hrachu a pod.

Nátierku na záver dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame s čerstvým celozrnným pečivom. Nátierka je skvelá aj v kombinácii s orechmi, ktoré môžete rovnako do nej vmiešať alebo použiť len na dozdobenie. Skvelé sú vlašské orechy, ale aj mandle.

Ak chcete nátierku naservírovať aj deťom, tak ju neváhajte rozmixovať ponorným mixérom. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Mária Kelichová 28.06.21 16:36

MK
karma
-1.00

Zbožňujeme cviklu, určite vyskúšam túto nátierku

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 28.06.21 20:27

PV
karma
113.00

Stále pozerám recepty z cvikly.. Akurát mi prišliel vhod váš článok . Dakujem za tip .. Vyskúšam fajnú nátierku.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 09:55

karma
113.00

Ďakujeme :) Určite nám dajte potom vedieť či vám nátierka chutila ;)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 29.06.21 06:05

ĽŠ
karma
100.00

Stojí za vyskúšanie, vďaka!

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 29.06.21 11:13

KK
karma
105.00

cviklu mám rada iba klasickú nakladanú, skúšala som už aj iné recepty, ale nechutili mi

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 29.06.21 11:58

ZS
karma
100.00

Úžasná farba

  • 0
Odpovedať

Natália Šugrová 29.06.21 12:59

karma
-1.00

Cviklu máme veľmi radi, no viac menej ju používame len ako prílohu alebo do šalátu. Recept na nátierku potešil, tá farba je pecková :) deti budú farebné až za ušami :D

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 29.06.21 17:16

MM
karma
100.00

cviklu máme radi, určite vyskúšam, ak na záhrade dorastie

  • 0
Odpovedať

Marcela Durechova 19.08.21 11:49

MD
karma
-1.00

Tento rok sa mi urodilo dosť cvikly. Dakujem za tip na nátierku, som zvedavá na chuť, pretože nátierku z cvikly som ešte neskúšala.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.03.24 16:42

karma
-1.00

Cviklu mám rada zaujímavý recept nepoznám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní